Η σειρά ανθρακονημάτινων ποδηλάτων δρόμου Tarmac SL3 της Specialized δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, έχει ήδη πρωταγωνιστήσει σε μεγάλες ποδηλατικές διοργανώσεις, κάτω από κορυφαίους αθλητές. Δύο σκαλοπάτια πιο χαμηλά από το ακριβότερο μοντέλο S-Works, βρίσκουμε το Tarmac SL3 Expert. Η επιλογή εξοπλισμού είναι "safe bet" για την αμερικανική εταιρία, με σειρά εξαρτημάτων Shimano Ultegra 6700, τροχούς Fulcrum Racing 4 και τα λοιπά περιφερειακά να φέρουν το γνωστό λογότυπο "S". Προβλήματα λειτουργίας ή αξιοπιστίας δε θα υπάρξουν εδώ. Ποτέ.

Το πλαίσιο μπορεί να μην είναι το κορυφαίο της γκάμας (ανθρακονήματα FACT IS 10r), αλλά κάθεται πολύ ψηλά: Με κλειστά τα μάτια -μη το δοκιμάσετε, μπορεί να χτυπήσετε- είναι εξαιρετικά δύσκολο να ξεχωρίσετε την αίσθηση του από αυτή του Tarmac SL3 S-Works. Αστραπιαία απόκριση στο πεταλάρισμα, άκαμπτο χωρίς όμως να είναι "κούτσουρο" -τα κούτσουρα είναι για το τζάκι, όχι για το δρόμο- πραγματικά σβέλτο με κεφαλαίο "Σ". Οι αλλαγές κατεύθυνσης γίνονται χωρίς προσπάθεια ή την παραμικρή καθυστέρηση, ενώ ο έλεγχος διατηρείται ακόμη και σε δυνατά/απότομα φρεναρίσματα -σε αυτό συντελεί το πολύ καλό carbon πιρούνι με λαιμό 1 1/2" - 1 1/8". Με σιγουριά μπορώ να πω ότι το SL3 Expert είναι πολύ καλύτερο από παλαιότερα και πολύ ακριβότερα μοντέλα S-Works! Το νου σας μόνο με τα ελαστικά Specialized "Turbo", τα οποία λόγω πέλματος δεν είναι τα καταλληλότερα για βρεγμένο οδόστρωμα.

Η εμφάνιση του ποδηλάτου όμορφη και σχετικά λιτή. Ότι έχει να πει ο μαυροκόκκινος σίφουνας, θα το πει στο δρόμο -όχι φορτωμένο στην οροφή του αυτοκινήτου σας. Αν οι δυνατές προπονήσεις, τα ντεμαράζ, κανένα αγωνάκι που και που,  δε βρίσκονται στο ασφάλτινο μενού σας, το SL3 μάλλον δεν είναι για εσάς. Θα είναι σα να αγοράζετε ένα ακριβό σπορ αυτοκίνητο για να μη το "πατήσετε" ποτέ και να το βγάζετε μόνο παρακμιακές κυριακάτικες βόλτες μέχρι την καφετέρια της γειτονιάς σας. Αν όμως οι παραπάνω καταστάσεις κάτι σας λένε, οι τρεισίμιση χιλιαρικούμπες ευρώ που θα δώσετε για να το αποκτήσετε αποτελούν επένδυση, γιατί:

  • Όσα χρήματα και να πληρώσετε για ένα ακριβότερο ποδήλατο, η διαφορά δεν πρόκειται να είναι αντίστοιχη του επιπλέον κόστους. Παίρνετε "πολύ ποδήλατο" αγοράζοντας το Tarmac SL3 Expert.
  • Βάζει τα γυαλιά στα προηγούμενα κορυφαία ποδήλατα δρόμου της εταιρίας, και κοστίζει λίγο περισσότερο από τα μισά τους χρήματα.
  • Με ένα ζευγάρι ελαφρύτερων αγωνιστικών τροχών το μετατρέπετε σε "winning machine".

The video cannot be displayed because you have to accept the cookies first.

Πλέον οι εποχές είναι δύσκολες και τα πεντοχίλιαρα για αγορά ποδηλάτου, ακόμη δυσκολότερα. Ευτυχώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση δε χρειάζεται να βάλετε καθόλου νερό στο κρασί σας αν αποφασίσετε να ξοδέψετε λιγότερα χρήματα...

>>> Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες στο πλήρες road test του iCycling.gr (PDF 179Kb)

Αντιπρόσωπος: Kassimatis Cycling