Πάρε τηλέφωνο να ... φέξει!

Η επιστροφή στην Ελλάδα με βρίσκει σε ένα RJ 100 γνωστής ελληνικής αεροπορικής εταιρείας. Είναι αργά το βράδυ (ή νωρίς το πρωί- περίπου 04.00) και αποφασίζω να χαζέψω την Αττική που πλησιάζουμε γοργά.

Όμορφη είναι η πόλη μας από ψηλά. Δείχνει καθαρή και φωτισμένη. Φώτα γύρω και πάνω από Λυκαβηττό, φώτα στην Ακρόπολη, περίεργοι φωτισμοί πάνω στο νέο μας μουσείο με τις Καρυάτιδες να έχουν αφήσει την αιώνια ακινησία και να λικνίζονται στους τοίχους του νέου τους σπιτιού.

Τα φώτα θαρρείς πως είναι μόνο για εμάς που τα βλέπουμε από ψηλά (κάτι μου θυμίζει από Χατζή η όλη ιστορία)- γιατί τέτοια ώρα όλοι θα κοιμούνται εκεί κάτω...

Φώτα και άλλα φώτα, μα η πόλη κοιμάται.... Δεν βλέπει!

Έχετε αναλογιστεί ποτέ πώς παράγουμε στην Ελλάδα ρεύμα;Κύρια πηγή ηλεκτρικού ρεύματος είναι η καύση φυσικού άνθρακα. Ο ορυκτός λιγνίτης, δεν κατέχει την πρωτιά σε θερμαντική αξία και ικανότητα (έναντι του λιθάνθρακα για παράδειγμα) αλλά παρόλα αυτά είναι ο πιο άμεσα διαθέσιμος. Καίμε λοιπόν το λιγνίτη και με μηχανικές διεργασίες παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια. Παρόλα αυτά η καύση λιγνίτη είναι βρώμικη. Τόσο βρώμικη που μπορεί να αλλάξει χρώμα στους λευκούς σας τοίχους σε μερικούς μήνες. Εναλλακτικά ένα μικρό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας (3-4%) παράγεται με υδροηλεκτρικά έργα και ένα 8-10% από αξιοποίηση αιολικής ενέργειας (Στοιχεία ΥΠΕΧΩΔΕ).

Ξαναγυρνάμε στο όμορφο τοπίο της εισαγωγής. Είμαι στο αεροπλάνο και βλέπω τα φώτα… Γιατί τόσα φώτα βρε παιδιά; Ειδικά σε περιοχές που το βράδυ η διέλευση οχημάτων και πεζών είναι σχεδόν μηδαμινή, δεν είναι λάθος να σπαταλάτε τόση ενέργεια; Και τι να κάνουμε, να σβήσουμε τα φώτα από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές; Να μην βλέπουν μπροστά τους οι άνθρωποι;;

Τι θα λέγατε λοιπόν, αν μπορούσατε λίγο πριν περάσετε από την Χ περιοχή να «ανάψετε τα φώτα»; Τα οποία μετά από εσάς θα έκλειναν και θα τα ξανάναβε ο επόμενος χρήστης. Μια τέτοια ιδέα υιοθέτησε η κοινότητα Dörentrup, που βρίσκεται μόλις 100χλμ μακριά από το Ανόβερο. Όταν ο οδηγός βρίσκεται κοντά σε περιοχή με σβηστά φώτα, τότε «κάνει μια αναπάντητη» σε ένα νούμερο και τα φώτα ενεργοποιούνται για χρονικό διάστημα κατάλληλο να καλύψει τη διέλευσή του από την περιοχή.

Με τον τρόπο αυτό, εξοικονομούνται τόσο χρήματα για την κοινότητα αλλά επίσης επιβαρύνεται λιγότερο το περιβάλλον από την ανθρωπογενή δράση. Ειδικότερα σε χώρες που στηρίζουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε χρήση μη ανανεώσιμων πόρων. Είναι προφανές ότι η λύση μπορεί να υιοθετηθεί σε επαρχίες και μικρά χωριά που δεν βρίσκονται κοντά σε κεντρικούς οδικούς άξονες.