Endura Gripper Fleece, ποδηλατικά γάντια 3 εποχών

Στο τελευταίο πακετάκι που λάβαμε από την Endura, περιλαμβάνονταν δύο εκδοχές ενός φθινοπωρινού/ανοιξιάτικου γαντιού ποδηλασίας με λιτή μαύρη εμφάνιση. Η πρώτη, Gripper Fleece Glove, προορίζεται αποκλειστικά ως μοναδική στρώση προστασίας των χεριών από το κρύο. Η δεύτερη, Fleece Liner Glove, προορίζεται ως εσωτερική στρώση σε άλλο γάντι για επιπρόσθετη προστασία από πολύ κρύες συνθήκες ποδηλασίες. Ο κατασκευαστής όμως, το προτείνει και ως "stand-alone" γάντι.

Ομοιότητες

Το ύφασμα και το σχέδιο στα δύο γάντια είναι ακριβώς το ίδιο. Το μαύρο εφαρμοστό γάντι κατασκευάζεται από παχύ ύφασμα lycra "βουρτσισμένο" από την εσωτερική του πλευρά ώστε να να δημιουργείται η υφή fleece. Έχει τόσο ελαφριά αίσθηση που μετά από λίγη ώρα ξέχασα ότι φορούσα γάντια. Το τελείωμα του καρπού είναι σχετικά ψηλό, ώστε να καλύπτεται από το μανίκι του ποδηλατικού τζάκετ. Οι ραφές γίνονται με ανθεκτική nylon κλωστή που όμως δεν έχει την ίδια ελαστικότητα με το ύφασμα του γαντιού, άρα χρειάζεται προσοχή όταν αφαιρείτε το γάντι από χέρι -ο ιδρώτας τα κάνει να κολλάνε στο δέρμα και αν τα τραβήξετε με δύναμη ίσως σπάσετε κάποια ραφή. Φερθείτε τους όπως σε ένα παντελόνι lycra: απαλό βάλσιμο-βγάλσιμο, όχι τράβηγμα.

Αμφότερα προστάτευσαν τα χέρια μου σε θερμοκρασίες 11°-17°C άριστα. Όταν το θερμόμετρο έδειχνε 17°-18°C τα χέρια μου ίδρωναν ελαφρώς, αλλά όχι σε ενοχλητικό βαθμό. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, η καταλληλότητα τους είναι καθαρά θέμα προσωπικής αντοχής του κάθε ποδηλάτη στο κρύο.

Διαφορές

Τα δύο γάντια διαφέρουν όσο και μοιάζουν. Το Liner δεν διαθέτει τίποτα παραπάνω απ' όσα μόλις περιέγραψα, με εξαίρεση το κόκκινο λογότυπο της Endura. Το Gripper διαθέτει επιπλέον 1) επένδυση σιλικόνης σε ολόκληρη τη "χούφτα" του και 2) ανακλαστική επιφάνεια στην εξωτερική πλάγια πλευρά των γαντιών. Ως αποτέλεσμα, τα χέρια έχουν καλύτερη επαφή με το τιμόνι, το παγούρι (με τα Liner παραλίγο να μου πέσει απ' το χέρι), ακόμη και με ηλεκτρονικές συσκευές οθόνης αφής (δοκιμασμένα με Garmin Edge 800 και iPhone).

Συμπέρασμα

Δεν προτείνω το Liner (€17,80) ως σκέτο γάντι. Σίγουρα άνετο και καλύτερο από το να έχετε τα χέρια σας εκτεθειμένα στο κρύο, αλλά η έλλειψη επένδυσης στην παλάμη σημαίνει ασταθές πιάσιμο και χαμηλή αντοχή στην τριβή με το τιμόνι. Ως πρόσθετη μόνωση μέσα από άλλο γάντι είναι τέλειο λόγω της ελαφριάς, ζεστής και φιλικής αίσθησής του προς το χέρι.

Το Gripper (€22,50) μου άρεσε πολύ. Είναι προσιτό και άψογο ως γάντι "τριών εποχών", δηλαδή για φθινόπωρο-άνοιξη και τις πιο ζεστές μέρες του χειμώνα. Εξίσου ελαφρύ και φιλικό στο χέρι με το "γυμνό" Liner, αλλά με το απαραίτητο σταθερό πιάσιμο και τις ανακλαστικές λεπτομέρειες που προσφέρουν λίγη παραπάνω ασφάλεια σε ποδηλάτες δρόμου και πόλης. Είναι όμως ακατάλληλο για ποδηλάτες βουνού, μιας και δεν είναι κατασκευασμένο ν' αντέξει σε στενές επαφές με κλαδιά και δεν προστατεύει καθόλου από αγκάθια. Μια "πετσετέ" επιφάνεια πίσω από τον αντίχειρα για το σκούπισμα της μύτης δε θα έβλαπτε, και χαρακτηρίζω την έλλειψη της ως το μόνο μειονέκτημα του Gripper Fleece Glove.

Βαθμολογία Fleece Liner Glove ως εξωτερικό γάντι / ως εσωτερικό γάντι:

4/10 σαμπρελάκια ως εξωτερικό γάντι 10/10 σαμπρελάκια ως εσωτερικό γάντι

 

Βαθμολογία Gripper Fleece Glove:

9/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: Endura | Αντιπρόσωπος: loukasbikes