BMC Granfondo GF01

Το πλαίσιο GF01 (€2.400,00) είναι το κορυφαίο της σειράς Granfondo, την οποία η ελβετική BMC έχει εξελίξει για τους ανοιξιάτικους κλασικούς αγώνες. Μπορεί το αγοραστικό κοινό του ποδηλάτου να μην είναι οι pro που αγωνίζονται στο Γύρο Φλάνδρας, αλλά τα πλεονεκτήματα του GF το καθιστούν πολύ φιλικό για εμάς τους απλούς θνητούς: Συγκριτικά μ' ένα συμβατικό ποδήλατο δρόμου, η γεωμετρία Performance του Granfondo έχει μεγαλύτερο κούτελο με ελαφρώς πιο χαλαρή γωνία καθώς και χαμηλότερη μεσαία τριβή. Επίσης, υπάρχουν ειδικές γωνίες στα ψαλίδια και το πιρούνι του για αύξηση της ενδοτικότητας (ο κατασκευαστής ονομάζει τη σχεδίαση αυτή TCC=Tuned Compliance Concept), σημεία όπου υπάρχουν διαφοροποιήσεις ακόμη και στην επιλογή ανθρακονημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η κατασκευάστρια εταιρία προτείνει το Granfondo για πολύωρες διαδρομές σε όχι-και-τόσο-καλά οδοστρώματα και το κατατάσσει στην κατηγορία των Endurance ποδηλάτων της. Το μαυροκόκκινο ματ φινίρισμα, από κοντά φανερώνει ότι το ανθρακονημάτινο πλαίσιο είναι ουσιαστικά άβαφο, με ζωγραφισμένο το κόκκινο "Team" μοτίβο και τα μεγάλα λευκά λογότυπα. Υπό το φως του ήλιου, γίνονται εμφανή τα υφάσματα που αποτελούν τους σωλήνες του.

BMC Granfondo GF01

Το κούτελο, ο διαγώνιος σωλήνας και τα κάτω ψαλίδια έχουν πραγματικά κτηνώδη διάμετρο -ενδεικτικά, ο διαγώνιος αγκαλιάζει ολόκληρη τη BB86 μεσαία τριβή! Τα τμήματα αυτά του πλαισίου, συνεργαζόμενα μεταξύ τους, δημιουργούν μια απόλυτα άκαμπτη βάση που κατά κάποιον τρόπο είναι "αναρτημένη" πάνω στα TCC σημεία. Χωρίς το TCC, είμαι σίγουρος ότι θα μου έπεφταν τα σφραγίσματα από τα δόντια σε κάθε λακκούβα! Όποιος περιμένει από το Granfondo να είναι "μαλακό", θα διαπιστώσει ότι τελικά δεν είναι και τόσο.

Το ελαφρύ πλαίσιο του GF01 (κάτω από 1.000gr στο #54 μαζί με κολάρο-νύχι-ποτήρια) επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του να συνθέσει ένα ελαφρύ ποδήλατο (≤7Kg) χωρίς να ξοδευτεί ιδιαίτερα. Ενδεικτικά, το εικονιζόμενο GF01 με ηλεκτρική σειρά Ultegra Di2 6770, δισκοβραχίονα Rotor 3D30 & Qrings, τροχούς carbon clincher Reynolds Attack 32mm και περιφερειακά 3T Team ζυγίζει 7.080gr μαζί με εσωτερική μπαταρία Di2, τις παγουροθήκες και την αλουμινένια βάση του Garmin.

BMC Granfondo GF01

Η κατασκευή του Granfondo το καθιστά απόλυτα άκαμπτο στρεπτικά, σε σημείο που μου είναι αδύνατο -όση δύναμη και να βάλω- να το ζορίσω ώστε να δείξει έστω κάποια μικρή ελαστικότητα κατά τη διάρκεια όρθιων σπριντ ή οδήγησης σε υψηλές ταχύτητες. Το ποδήλατο απλά κρατά την πορεία του, σα να βρίσκεται πάνω σε ράγες. Η σταθερότητα του GF01 προέρχεται τόσο από την κατασκευή του όσο και από τη γεωμετρία του, και μεταφράζεται σε σημαντικά αυξημένη σιγουριά στις κατηφόρες. Αυτό σημαίνει ότι το ποδήλατο θα πρέπει να εξοπλιστεί με καλά φρένα, αφού ακόμη και στα 80+ Km/h ο αναβάτης του -λόγω της σταθερότητας αυτής- μπορεί να ξεχαστεί και να φρενάρει αργά.

Για τους ίδιους λόγους, οι ανηφόρες φαίνεται ν’ απαιτούν μικρότερη προσπάθεια επάνω στο Granfondo απ' ότι περίμενα: Η άκαμπτη πλατφόρμα πεταλαρίσματος που σχηματίζεται από το κούτελο, τον διαγώνιο σωλήνα και τα κάτω ψαλίδια με βοήθησε ν' ανέβω ακόμη και τις πιο απότομες ασφάλτινες κλίσεις, χωρίς να νιώσω ότι χάνεται έστω ένα μικρό ποσοστό της δύναμης μου.

BMC Granfondo GF01

Μετά από 9 μήνες συμβίωσης με το Granfondo GF01, κρίνω ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό ποδήλατο δρόμου, φτιαγμένο για υψηλές επιδόσεις. Η "προβιά" της γεωμετρίας Performance έχει προτρέψει κάποιους συμποδηλάτες μου να το χαρακτηρίσουν "μπρεβετάδικο" ή ακόμη και "μπαρμπάδικο" ποδήλατο (οπτική εντύπωση), κάτι που δεν ισχύει, γιατί αμφότερα χαρακτηρίζονται από μια ενδοτική και πιο χαλαρή αίσθηση. Το καλύτερο παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ για να χαρακτηρίσω το GF01 είναι ένα ...αγωνιστικό supercar με το άνετο σαλόνι ενός αυτοκινήτου Gran Turismo!

Τι μου αρέσει στο Granfondo GF01Τι δεν μου αρέσει στο Granfondo GF01
Κορυφαία ποιότητα κατασκευής Η δρομολόγηση για τα συρματόσχοινα (μηχανικό groupset) είναι εξωτερική
Απόλυτη απόκριση στο πετάλι Φινίρισμα δύσκολο στη συντήρηση (χρειάζεται συχνό καθάρισμα και οι γρατσουνιές/μικροχτυπήματα είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθούν)
Δεν έχω συναντήσει ποτέ πλαίσιο με τέτοια στρεπτική ακαμψία Φτωχή χρωματική γκάμα
Γενικότερη συμπεριφορά του ποδηλάτου στο δρόμο  
Άνετη γεωμετρία Performance  
Δρομολόγηση καλωδίων προσαρμόσιμη σε μηχανικά ή ηλεκτρικά groupsets  
"Λύκος" (αγωνιστικό ποδήλατο) με "προβιά Αρνιού" (γεωμετρία performance)  

Βαθμολογία (πλαίσιο μόνο):9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: BMC

Αντιπρόσωπος: Ksports