Liteville 301: The All-rounder!

Στο παιχνίδι του κρίκετ, οι παίκτες που είναι εξίσου καλοί με το μπαστούνι και με τη μπάλα, ονομάζονται "all-rounders". Κάτω από τον ορισμό αυτό, η Wikipedia θα μπορούσε κάλλιστα να έχει και το Liteville 301, αφού είναι εξίσου καλό ως ελαφρύ Trailbike αλλά και ως ποδήλατο All-Mountain!

Liteville 301: The All-rounder!To 301 της γερμανικής Liteville (η εμπορική ονομασία για τα πλαίσια της Syntace) προσφέρει τη δυνατότητα στον αγοραστή του να το αξιοποιεί για δύο διαφορετικές -αλλά συγγενικές συνάμα- χρήσεις αλλάζοντας τη διαδρομή και γεωμετρία του ποδηλάτου μέσω της αντικατάστασης του συνδέσμου στην πίσω ανάρτηση (το 301 θα πρέπει να έχει εξοπλιστεί με πιρούνι ανάρτησης που προσφέρει ρύθμιση διαδρομής για να δουλέψει σωστά): Με 120 ή 140mm διαδρομής, το 301 είναι έτοιμο για τα αγαπημένα σας μονοπάτια και οπουδήποτε δεν μπορεί να σας πάει εύκολα το ποδήλατο XC σας. Στα 160mm διαδρομής, το ποδήλατο φωνάζει "Hello All-Mountain" αφού πλέον μπορεί να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις που αγριεύουν και ταχύτητες που αυξάνονται. Εκεί, η υποστήριξη της μεγαλύτερης διαδρομής με ανθεκτική, άκαμπτη κατασκευή του αλουμινένιου 7005 πλαισίου, μεγάλη διατομή σωλήνων και γενναία ενίσχυση κάτω από το κούτελο μετρά. Το "μαμίσιο" βοήθημα της αλυσίδας και η προστασία του πίσω εκτροχιαστή κρίνονται απαραίτητα και υποστηρίζουν την προσαρμοστικότητα του πλαισίου. Τονίζω τα χαρακτηριστικά του πλαισίου διότι το Liteville 301 θα εισάγεται στη χώρα μας ως πλαίσιο μόνο, στην τιμή των €1.960. Ο 'Ελληνας αντιπρόσωπος, www.lestosbikes.gr με ενημέρωσε επίσης ότι η επιλογή διαδρομής 120mm θα καταργηθεί -μιας και ως κατηγορία FS ποδηλάτου είναι αμφιλεγόμενου προσανατολισμού- ενώ η τελική έκδοση του 2012 θα εξοπλίζεται με ανάρτηση Fox RP23 αντί της SSD12 από τη DT Swiss. Το στήσιμο που καβάλησα ήταν με 140mm διαδρομής.

Πως σου φάνηκε το τριακόσια-ένα;

Μπορεί το χρώμα "raceblack" να είναι μια χαρά για τα περιφερειακά της Syntace, αλλά κατά την άποψη μου κάνει το ήδη λιτό πλαίσιο τραγικά βαρετό στην όψη. Ευτυχώς υπάρχουν και άλλα χρώματα που κεντρίζουν περισσότερο το μάτι -όπως το φλογερό κόκκινο ή το "γυμνό" αλουμίνιο- ανάμεσα στις 650 διαθέσιμες χρωματικές επιλογές. Το ποδήλατο δεν είναι η χαρά του Γραμμάριου (2.570gr για το μέγεθος Medium), αλλά βέβαια ούτε βαρύ το λες. Έτσι και αλλιώς ο ιδιοκτήτης του Liteville 301 δεν στοχεύει σε σοβαρές αγωνιστικές συμμετοχές αλλά σε πολλές ώρες διασκέδασης στο βουνό.

Liteville 301: The All-rounder!Ζήτα από το 301 και θα λάβεις! Τι; Γεωμετρία που προσφέρει άριστο έλεγχο, άψογη συμπεριφορά της ανάρτησης και αναρριχητική ικανότητα που θα ζήλευαν αρκετά XC ποδήλατα πλήρους ανάρτησης! Ακόμη και στις πιο βάναυσες κλίσεις, ο μαύρος Βαυαρός σου κλείνει το μάτι και ψυθυρίζει ενθαρρυντικά "μη φοβάσαι, το 'χουμε" -αρκεί να αντέχουν τα ποδαράκια σου! Δεν είχα τον σύνδεσμο για μετατροπή της διαδρομής σε 160mm διαθέσιμο, αλλά η αίσθηση που μου έμεινε είναι ότι το ποδήλατο είναι ένα 140άρι το οποίο μπορείς να "ψηλώσεις" ή να "κοντύνεις" και μάλλον το ενδιάμεσο στήσιμο είναι το πιο φυσικό του.

Όταν η απότομη κατηφόρα σου σερβίρει μια ύπουλη αριστερή φουρκέτα στο τέλος της, το να στείλεις το Liteville 301 εκεί που θέλεις (με εσένα ακόμη πάνω του) δεν είναι πρόβλημα. Το εκλεπτυσμένο (tapered) κούτελο του 1.5"-1 1/8", οι ενισχύσεις πίσω από αυτό, ο γαϊδουρινός αλλά πανάλαφρος πίσω άξονας X12, συντελούν σημαντικά στην ακαμψία και κατευθυντικότητα του ποδηλάτου. Ολόκληρη η δύναμη πέδησης των δισκόφρενων φτάνει στον τροχό χωρίς απώλειες και με τα σωστά ελαστικά ο έλεγχος πολύ δύσκολα χάνεται. Η ανάρτηση δουλεύει άψογα και διαρκώς, ενώ οι αρθρώσεις της με κλειστά ρουλεμάν φροντίζουν αυτό να συμβαίνει γλυκά και αθόρυβα όσο και να "κοχλάζει" το έδαφος από κάτω σας.

Θα το έπαιρνες για τον εαυτό σου;

Όχι, τι να το κάνω ένα ποδήλατο που πάει παντού, σκαρφαλώνει σα να το έχουν δέσει με βίντσι και προσφέρει τεράστια σιγουριά χειρισμών; Πλάκα κάνω, φυσικά και θα το έπαιρνα για τον εαυτό μου! Μπορεί να μην είναι το πιο φαντεζί πλαίσιο εμφανισιακά, αλλά μια σωστή επιλογή χρώματος θα το ομορφύνει πολύ, και η εγγύηση 5+5 ετών μου εξασφαλίζει ότι θα το κρατήσω για πολλά χρόνια, χωρίς προβλήματα. Δεν είναι το φτηνότερο πλαίσιο της κατηγορίας, αλλά δικαιολογεί τα χρήματα του με πολυάριθμες αρετές και υψηλή ποιότητα.

Liteville 301

Βαθμολογία:

9/10 σαμπρελάκια

 


Περισσότερες πληροφορίες: Liteville |Αντιπρόσωπος: Ποδήλατα Λέστος