Συγκριτική δοκιμή: Futura Roma vs. Gitane Real E-Bike3 (Αν είναι το ηλεκτρικό μου αμαρτία...)

Φωτογραφία: www.fotos-grafi.gr

...θα βγω να το φωνάξω με λατρεία, θα βγω να το φωνάξω να το πω, πως είναι το ηλεκτρικό μου αμαρτωλό!!!

Ένα ωραίο απόγευμα προμηθευτήκαμε απο τις εταιρείες Τζωρτζόπουλος & Motomarket δύο ηλεκτρικά citybikes με γυναικείο πλαίσιο, με (κακό) σκοπό να τα βάλουμε να χτυπήσουν τα καλάθια του τιμονιού τους μεταξύ τους. Αυτά το μόνο που μας ζήτησαν ήταν να ζωντανέψουμε τις μπαταρίες τους και να τα βγάλουμε απο την πόλη που του έμελε να ζήσουν τη ζωή τους, για μια βόλτα στην όμορφη επαρχία, να πάρουν τα γραναζάκια τους αέρα. Δεν τους αρνήθηκα..

Το έχω ξαναγράψει πως οδηγώντας ηλεκτρικό ποδήλατο απολαμβάνεις ακόμα δύο αντιδράσεις: κάποιοι θα σε κοιτάξουν σαν εξωγήινο αλλά θα σε ρωτήσουν με αληθινή έκπληξη κι ενδιαφέρον γιατί υποψιάζονται την πρακτικότητα φιλικότητα του μέσου, ενώ άλλοι θα σε κοιτάξουν σαν... εξωγήινο(!) αλλά θα σε ρωτήσουν με απέχθεια προς αυτό το μίασμα της ποδηλασίας που καβαλάς, τι το θλιβερό σου συνέβει κι έχεις μείνει ανήμπορος να ποδηλατίσεις σαν άνθρωπος. Μερικοί «purίστες» (απο το pure=αγνοί-φανατικοί ποδηλάτες) δεν κατανοούν ότι τα δύο αυτά –και όχι μόνο- μοντέλα απευθύνονται σε ανθρώπους –ποδηλάτες ή μη- που εκείνη τη στιγμή επιθυμούν να μεταφερθούν απροβλημάτιστα σε κοντινές αποστάσεις, χωρίς να κοπιάσουν, να ιδρώσουν, να εγκλωβιστούν απο την κίνηση ή να έχουν μεγάλο κόστος ανά χιλιόμετρο (καύσιμο, ασφάλεια, τέλη, parking, κτλ). Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ηλικιωμένους με μεγάλη αρτηριακή πίεση ή κουστουμάτους που δεν θέλουν να κουβαλάνε δεύτερο πουκάμισο, το θέμα είναι ότι σου παρέχουν εξυπηρέτηση ακόμα κι αν είσαι πτώμα απο την προπόνηση αλλά δεν θέλεις να αποχωριστείς το αγαπημένο σου μέσο για να πας μία βόλτα. Αν προσέξεις τις διεθνής τάσεις αντιλαμβάνεσαι ότι τα ηλεκτρικά ήρθαν για να μείνουν και το eBike.gr αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον αυτό το αμέσως οικολογικότερο όχημα απο το παραδοσιακό ποδήλατο θαυμάζοντας την απλότητα μετακίνησης που ενσωματώνει.

Futura Roma ‘10

Η Futura Eco-Bike δεν είναι μια εταιρεία με ποδηλατική παράδοση, γνωστή στον χώρο εδώ και χρόνια. Είναι πρόσφατη «κόρη» της γαλλικής Veloscoot και με ταϊβανέζικη ποιότητα κατασκευής υπόσχεται τιμιότητα για τα χρήματα που ζητάει. Και τα δύο ποδήλατα του συγκριτικού έχουν U-frame («γυναικείο σκελετό» στα ελληνικά) με εύκολη πρόσβαση ανάβασης που θα εκτιμήσεις εσύ αν φοράς στενό παντελόνι, η γυναίκα σου αν φορά φούστα αλλά και το παιδάκι σου που δεμένο στο (extra) παιδικό καθισματάκι της (standard) σχάρας, δε θα κινδυνεύει απο την κατά λάθος κλωτσιά σας.

Το Roma είναι ένα 26’ ιντζών τροχού, hardtail-citybike φτιαγμένο απο αλουμίνιο 6061, παρέχει 7 εξωτερικές ταχύτητες Shimano Tourney, μπροστινό πηρούνι αλλά και ντίζα σέλας με ανάρτηση, Tektro μηχανικό δισκόφρενο εμπρός & Tektro V-brake πίσω, μπαταρία Λιθίου Li-Polymer 36V/10Ah, δηλώνει (αποκλειστικά ηλεκτρική) αυτονομία 50km ή (μικτή, με πεταλάρισμα, αυτονομία 60km) στις 6 ώρες φόρτισης, φοράει το γνωστό μοτέρ 250W Brushless DC (=με επαγωγική μετάδοση, χωρίς τριβές) και υπόσχεται τελική ταχύτητα 25χαω σύμφωνα με τον EU κανονισμό. Φυσικά μπορείς να κινηθείς γρηγορότερα όσο βαστάνε τα ποδαράκια σου ενώ τα περιφερειακά του απαρτίζονται απο unisex-gel Cruiser (=μαλακή) σέλα, δίπατες ζάντες (αυξημένης αντοχής απο τις απλές), πίσω σχάρα με πλαϊνή υποδομή για touring τσάντες, κλειστή μεσαία τριβή, προφυλακτήρα αλυσίδας, διπλό stand αλλά κυρίως σπαστό (ρυθμίσιμο) λαιμό τιμονιού και δυνατά φώτα. Το τιμόνι του είναι τύπου city-cruiser και μαζί με τα αλουμινένια λαμπερά φτερά δίνει ένα retro στυλ στον αναβάτη του. Τα φαρδιά ελαστικά μπορεί να είναι πρακτικά αχρείαστα σε χρήση πόλης αλλά πχ στην Αθήνα της λακούβας και του συχνά βρεγμένου οδοστρώματος κάνουν την οδήγηση ασφαλέστερη & ανετότερη. Οι ποιοτικές κολλήσεις, όμορφη βαφή (σε δύο χρώματα) και η εσωτερική καλωδίωση του σκελετού συμπληρώνουν μία προσεγμένη κατασκευή που σε σχέση με τον ανταγωνισμό παρουσιάζεται σαν μία οικονομική-δελεαστική πρόταση στα €1.090,00. Ποσό που –ειδικά αν χρησιμοποιείς αυτοκίνητο καθημερινά, καταλαβαίνεις ότι είναι μόνο η πτώση μεταπώλησης που θα έχει σε ετήσια βάση ή το κόστος του άχρηστα καμένου καυσίμου περιμένωντας στις ουρές της πόλης.

Κατά το χρονικό διάστημα που είχα το ποδήλατο προς δοκιμή πέρασε διάφορες δοκιμασίες, που δεν θα το υπέβαλλε πιθανώς κάποιος χρήστης πόλης, για να φανούν τα ευπαθή ή προβληματικά μέρη του. Οδηγήθηκε σε βροχή, σε χώμα και κατέβηκε μέχρι και σκαλιά με το μπροστινό του να ταλαιπωρείται έως και να παραδίδει τελικά το πνεύμα. Φορτώθηκε 50 κιλά παραπάνω του 78kg βάρους μου (max load: 125kg), ανέβηκε μόνο ηλεκτρικά κλίσεις σαν την ανηφόρα του Λυκαβητού και γενικώς αντιλήφθηκε γιατί δεν θα πρέπει να γκρινιάζει αν τύχει και οδηγηθεί απο νέο αναβάτη που δεν ξέρει καν πως να αλλάζει σωστά τις ταχύτητες!

Κατά την οδήγηση με (πολύ) βροχή δεν συνέβη κάτι –ηλεκτρικά- τραγικό όπως περίμενα ενώ με χαρά πέταξα άχρηστη την extra ασφάλεια που κουβαλούσα για την περίπτωση βραχυκυκλώματος. Η κεντρική πλακέτα βρίσκεται σε στεγανό σημείο που όμως είναι προσβάσιμο εάν αποδημήσει εις κύριον ώστε να μην πετάξεις το ποδήλατο. Σε καμία περίπτωση φυσικά δεν ενδείκνυται η χρήση MTB και μην ελπίζεις ότι θα πατήσεις τους φίλους σου σε εκείνη την ωραία λιμνούλα που όλοι σε περνάνε «απο πάνω», αφού δεν παρέχει εγγύηση στεγανότητας σε ολικό.. μπλούμ. Τα αλουμινένια φτερά μπορεί να μην είναι ότι ελαφρύτερο υπάρχει αλλά είναι όμορφα και η κάλυψή τους σε νερά είναι υποδειγματική. Αν και σαφώς υπάρχουν καλύτερα (και ακριβότερα), τα ελαστικά του δεν με τρόμαξαν αλλά σίγουρα το δυνατό εμπρός μηχανικό (όχι υδραυλικό) δισκόφρενο θα τα κάνει να γλυστρήσουν εφόσον ξεχάσεις ότι οδηγείς ποδήλατο, ειδικά αν μετά την αχρήστευση του πίσω V-brake απο τα νερά, θελήσεις να το.. τσαρουχώσεις. Καλό θα ήταν ο μη εξοικιωμένος αναβάτης να το ρυθμίσει σε χαλαρότερη δράση αφού το μπροστινό πηρούνι δεν μπορεί να το υποστηρίξει επάξια με την φτηνή κατασκευή του.

Και κάπου εδώ αρχίζουν οι γκρίνιες: Αντιλαμβάνομαι ότι ένα ποδήλατο με συγκεκριμένη (ομολογουμένως πολύ καλή για τα προσφερόμενα) λιανική τιμή δεν μπορεί να παρέχει άριστο μπροστινό σύστημα αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία ακόμα επιλογή γκάμας για τον αγοραστή που γνωρίζει και δέχεται να επιβαρυνθεί πχ με +150 επιπλέον ευρώ, ώστε να προμηθεύεται ένα καλύτερο πηρούνι που μπορεί να μην στρεβλώνει τόσο απο το βάρος των 24kg του ποδηλάτου, όσο και απο το πολύ δυνατό εμπρός δισκόφρενο. Το υπάρχον μπορεί να υποστηρίξει μόνο απλή προσεκτική χρήση πόλης, χωρίς πολλά πεζοδρόμια και δυνατά μπροστινά φρεναρίσματα. Πιθανότατα δεν θα αχρηστευόταν εντελώς αν δεν το ανεβοκατέβαζα σκάλες αλλά είχε ήδη ξεκινήσει να αποκτά σοβαρούς τζόγους μετά τις πρώτες (χμμ) καγκουριές. Η ελάχιστη διαδρομή του και η απουσία ρυθμίσεων θα λειτουργήσει εισαγωγικά στον νέοπα της ποδηλατικής μετακίνησης ενώ είναι σίγουρο πως είτε όταν φθαρεί, είτε όταν ο κάτοχος ψαχτεί, θα αντικατασταθεί με κάποιο καλύτερο. Αρνητική είναι φυσικά η διαπίστωση ότι δεν υπάρχει πληθώρα μπροστινών πηρουνιών που να εφαρμόζουν στον σκοπό χρήσης ενός 26¨citybike αλλά αφού μπαίνει η RockShox Dart σειρά, μου αρκεί. Σε κάθε περίπτωση, ο σκελετός δέχεται και διάφορες άλλες τροποποιήσεις σε aftermarket φρένα, σχάρες ή φτερά αφού παρέχει όλες τις δυνατές αναμονές, προς τιμήν του.

 

Gitane Real E-bike3 ‘10

Gitane Real E-Bike3

Η Gitane είναι παλαιά γαλλική ποιοτική εταιρεία γνωστή για τις αγωνιστικές της επιτυχίες και τις προσεγμένες της κατασκευές που στις μέρες μας παράγει ποιοτικά σύνολα γενικότερα. Όπως και ο αντίπαλός του, φοράει U-frame με εσωτερικές πτυχώσεις ώστε να αντισταθμίζει την έλειψη στιβαρότητας του φυσικού τριγώνου ενός «ανδρικού» σκελετού προς χάρην της άνεσης, επάξια όπως φαίνεται στις περισσότερες καθημερινές συνθήκες.

Το Real E-bike3 είναι επίσης ένα 26’ ιντζών τροχού, hardtail-citybike φτιαγμένο απο αλουμίνιο, παρέχει 3 αυτόματες εσωτερικές ταχύτητες Shimano Nexus 3 AutoD, μπροστινό πηρούνι και ντίζα σέλας δυστυχώς χωρίς ανάρτηση, φρένα V-brake καθώς και υπερπλήρη συμπληρωματικό εξοπλισμό με σχάρα, φτερά, φώτα, προφυλακτήρα αλυσίδας, stand και καλάθι εμπρός. Το συγκεκριμένο μοντέλο ’10 που παραλάβαμε δείχνει σχετικά φτωχό με την 3Ah μπαταρία του που διήρκησε μόλις απο Ν.Σμύρνη έως Πετράλωνα-Θησείο και πίσω, αλλά το επόμενο Real E-bike ‘11 θα παρέχει μπαταρία 8Αh με αυτονομία 75km, βάρος 23,2 κιλά και επίσης αυτόματες εσωτερικές αλλαγές ταχυτήτων Shimano Nexus 3 AutoD στην τιμή των €1.799,00. Οι απαιτητικοί χρήστες θα απευθύνονται στην κορυφή της γκάμας με το Real E-bike PLUS με βάρος 23,8 κιλά, μπαταρία επίσης 8Αh με ίδια αυτονομία αλλά επιπλέον ανάρτηση εμπρός (τηλεσκοπικό πηρούνι) στην τιμή των €1.999,00.

Αυτό που με χαροποίησε στην αρχή ήταν η ιδιότητά του να θέτει σε κίνηση την ηλεκτρική υποβοήθηση που βρίσκεται στην μεσαία τριβή με την παραμικρή κίνηση της πεταλιέρας. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα σε ανηφόρες όπου αν είσαι και φορτωμένος δυσκολεύεσαι να περιμένεις τις 1.5-2 περιστροφές της πεταλιέρας του Roma, για να ξεκινήσεις, ζορίζοντας τα γόνατά σου. Το κακό ήταν πως η παραμικρή κίνηση ήταν όντως η.. παραμικρή οπότε στα φανάρια πρόσεχα μην ακουμπήσω το πετάλι και αρχίσει να εκδηλώνει τάσεις φυγής! Σε κάποια μάλιστα τέτοια περίσταση ανακάλυψα πως ενώ κρατούσα τα φρένα ώστε να παραμείνω ακινητοποιημένος, το ποδήλατο πίεζε έντονα για τα επόμενα δευτερόλεπτα να ξεκινήσει προφανώς ζορίζοντας ελαφρώς το μοτέρ του. Ο λόγος που δεν «καταλάβαινε» ότι κρατάω τα φρένα ήταν γιατί δεν παρέχει τις σχετικές βαλβίδες ανακούφισης του μοτέρ που το Roma ενσωματώνει στις λεβιεδομανέτες του και ειδοποιούν την ηλεκτρονική ότι επιθυμείς ακινητοποίηση κόβοντας την παροχή ρεύματος στο μοτέρ. Το Real E-bike3 διαθέτει και αυτό σχετικό όργανο ελέγχου στο τιμόνι με τη ρύθμιση τριών επιπέδων υποβοήθησης, κλειδαριά πίσω τροχού & κλειδαριά απασφάλισης της μπαταρίας. Καλό είναι ότι συνοδεύεται απο τρόμπα χειρός της γνωστής Zefal (την οποία θα φυλάτε στην τσάντα σας γιατί στις πρώτες λακούβρες θα χάσετε) και πολύ δυνατό πίσω φως. Αυτό που δεν κατάλαβα όμως είναι γιατί σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο –που ενσωματώνει μπαταρία έτσι κι αλλιώς- χρειάζεται να τοποθετηθεί πίσω φως με extra μπαταρίες και μπροστινό φως που η τροφοδοσία δίνεται (όχι απο μπαταρίες έστω, αλλά) απο extra δυναμό στο εμπρός κέντρο τροχού, με αποτέλεσμα το αυξημένο βάρος και την απώλεια λάμψης στα φανάρια λόγω ακινησίας. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η Gitane τσιγκουνεύτηκε την δαπάνη καλωδίωσης (αφού το κόστος ισοφαρίζεται με το δυναμό) και αρκούμαι στην πεποίθηση ότι προσπάθησε να μειώσει τα τρωτά σημεία της ηλεκτρικής εγκατάστασης απο νερό και χτυπήματα.

Κατά τα άλλα το ποδήλατο είναι ζυγισμένο, με μια θέση οδήγησης καλή –που προφανώς δεν με βόλεψε γιατί δεν απευθύνεται στον σωματότυπό μου, με ποιοτικές κολλήσεις και όνομα. Αν μπορούσε να ενσωματώσει κάποια extra περιφερειακά παραμένοντας αν είναι δυνατόν και σε χαμηλότερη τιμή, θα ήταν σίγουρα μία καλύτερη πρόταση. Το αυτόματο τριάρι πίσω γρανάζωμα ακούγεται εντυπωσιακό και είναι ρυθμίσιμο ως προς την διάρκεια παραμονής κάθε ταχύτητας, προς έκπληξή μου. Όμως τη στιγμή που δεν θα σου βαρένει το πάτημα για να κινηθείς γρηγορότερα και να ξεκολλήσεις απο την κίνηση ή τη στιγμή που δε θα σου ελαφραίνει το πάτημα για να ανέβεις το μικρό ύψωμα χωρίς να τινάξεις τα γόνατα και θα παραμένει εγωιστικά αμετακίνητο στην μαλακή ή σκληρή επιλογή του, θα το καταραστείς. Εγώ κατέληξα να γελάω ωριόμενος (πως το έκανα αυτό?!) όταν ύστερα απο υπομονετική αναμονή για να ανέβω ανηφόρα, σηκώθηκα αναγκαστικά ορθοπέταλο και τη στιγμή που φόρτωνα πεταλιές αυτό αποφάσισε να ελαφρύνει το πάτημα μάλλον για να μου συμπαρασταθεί! Έχασα τα πετάλια, η πεταλιέρα με βρήκε στην γάμπα, η μέση μου τραντάχτηκε, ο πίσω μου κόρναρε γιατί ξαφνικά έκοψα στη μισή ταχύτητα και εγώ ορκίστηκα να μην ξαναοδηγήσω οτιδήποτε αυτόματο εκτός απο το scooter μου.

Τα «στήνουμε»;

Συγκριτική δοκιμή: Futura Roma vs. Gitane Real E-Bike3 (Αν είναι το ηλεκτρικό μου αμαρτία...)Τα ποδήλατα είναι και τα δύο ποιοτικές κατασκευές και όχι επικίνδυνες «κινεζιές» που θα αχρηστευθούν στο β’ εξάμηνο χρήσης τους. Οι κατασκευάστριες εταιρείες εγγυόνται κάλυψη αναγκών ενώ οι εισαγωγικές τους στην Ελλάδα δεν είναι άγνωστες, με αποτέλεσμα ο υποψήφιος αγοραστής να αισθάνεται ασφάλεια σε τυχόν ανάγκη υποστήριξης εγγύησης ή ανταλλακτικών. Το service στα ηλεκτρικά μέρη είναι ανύπαρκτο αφού μετά το πέρας της ζωής τους απλά αντικαθίστανται ενώ τα μηχανικά μέρη και των δύο ανήκουν στην καθιερωμένη ποδηλατική γκάμα με αποτέλεσμα να μπορεί να βρεθεί το οτιδήποτε χρειαστεί χωρίς την ανάγκη ανταπόκρισης αποκλειστικά απο την μαμά-εταιρεία. Και τα δύο πληρούν τον EU κανονισμό που ορίζει το ποδήλατο να παρέχει «υποβοήθηση» και όχι αυτόνομη κίνηση με γκάζι ή κουμπί κατά την οποία δεν χρειάζεται να λειτουργεί σωματικά ο αναβάτης. Δυστυχώς πολλοί δεν γνωρίζουν ότι μόλις η τροχαία μυριστεί έσοδα θα αρχίσει να γράφει τα παραπάνω οχήματα που ανοίκουν στην δικαιοδοσία της, κάτι που δεν συμβαίνει με τα ποδήλατα υποβοήθησης. Το βάρος τους είναι σαφώς αυξημένο συγκρινόμενο με συμβατικά ποδήλατα αλλά όπως εύκολα καταλαβαίνεις όταν τα χρησιμοποιήσεις ακόμα και χωρίς ηλεκτρισμό, αυτό εξαφανίζεται στις φλαταδούρες, εμφανίζεται στις μικρές ανηφόρες και γελά χαιρέκακα στις γενναίες κλίσεις. Με ηλεκτρισμό, το βάρος απλά δεν υπάρχει πουθενά εκτός αν το σηκώσεις για 2 ορόφους οπότε και θα σου θυμίσει την οσφυαλγία σου(/μου, κλάψ!). Η ιδανική χρήση τους είναι να φυλάσονται σε γκαράζ και όχι πάνω σε όροφο αλλά θα αποζημιώσουν όταν κάθε μήνα θα έχεις κάνει ένα δώρο στον εαυτό σου με τα ρέστα της βενζίνης ενώ δε θα τσακωθείς ποτέ με το Ελληνικό καλοκαίρι (βλ.θερμοκρασίες) και ειδικά με τις κλίσεις του οδοστρώματος (βλ.συνεχής ανηφοροκατηφόρες).

Συγκεκριμένα

Η Gitane με το Real E-bike3 ’10 υπόσχεται νεωτερισμό λειτουργικότητας και καλύτερη ποιότητα αλλά με αυξημένο κόστος και μειωμένη ηλεκτρική απόδοση όπως με λύπη μου διαπίστωσα. Η μπροστινή ανάρτηση δεν θα λείψει στον γνώστη αλλά αν απευθυνόταν σε αυτόν δεν θα είχε αυτόματο σύστημα αλλαγής των τριών μόνο ταχυτήτων του, οι οποίες είναι εσωτερικές και δεν χρειάζονται τη γνωστή συχνή φροντίδα συντήρησης. Παραμένει προσεγμένο αλλά με σημαντικά ακριβότερο κοστολόγιο. Πάρα ταύτα η εταιρεία του έχει μεγάλη παράδοση στον χώρο και υπόσχεται ότι θα χαρίσει άνετη & απροβλημάτιστη μετακίνηση. Ο αγοραστής του εκτός απο την επωνυμία του προϊόντος, παίρνει συγκριτικά ελαφρύτερο σύνολο (23,2kg αντί 24,5kg, στα χαρτιά), καινοτόμο σύστημα αυτοματισμού αλλαγής λιγότερων όμως ταχυτήτων και εμπρός καλάθι. Η δηλωμένη σημαντικά μεγαλύτερη αυτονομία, ίσως θα μπορούσε να επιτευχθεί χάρη στη μικρότερη δύναμη υποβοήθησης που παρέχει αλλά το μοντέλο της δοκιμής με την 3Ah μπαταρία του φυσικά δεν μπορούσε να επαλληθεύσει τις επιδόσεις της 8Ah αναγραφόμενης απόδοσης.

Το Futura Roma απο την άλλη μου φαίνεται τιμιότερο. Το πλαίσιό του είναι στιβαρό, η κατασκευή του επίσης προσεγμένη και στα σημεία δείχνει ανθεκτικότερο ενώ προσωπικά θα το προτιμούσα γιατί με τα «ρέστα» (€1.100 αντί €1.800) θα το βελτίωνα όπως ακριβώς θα ήθελα. Μπορεί όπως είναι να εκπροσωπεί επάξια τον city-user και την σίτι-γιουζερίνα του(!) αλλά επιτρέψτε μου να ονειρεύομαι μπροστινό sram.com/RockShox, λεπτότερα schwalbe.com, υδραυλικό εμπρός δισκόφρενο deore LX, σειρά shimano/deore και κασσέτα επίσης, μεσαία τριβή sram.com/truvativ, σελίτσα Velo με απλή ντίζα (όχι ανάρτησης=βαρύτερη), τιμονάκι oversize με λαιμό ahead να το χαζεύω, πεταλάκια φυσικά πλατφόρμες ενδεχομένως πλαστικά-διάφανα και πέταμα στο πυρ το εξώτερο: σχάρες, φτερά, προφυλακτήρα, φώτα μα κυρίως την πίσω κλειδαριά που στο λαιμό μου ‘χει κάτσει. Τροχούς θα τους άφηνα ίδιους μέχρι να τους στραβώσω να το φχαριστηθώ και μετά δύο απλοί Mavic θα αρκούσαν. Απο τις αλλαγές θα κέρδιζα εύκολα 4 κιλά ξοδεύοντας (€500-€700) την διαφορά μέχρι το Gitane ενώ θα κατέληγα με ένα ποδήλατο συνολικά 3 φορές καλύτερο απο τα περισσότερα της αγοράς! Στα επιπλέον η αυξημένη απόδοση μοτέρ αυτονομία λόγω μειωμένου βάρους. Όταν δε η μπαταρία θα χάλαγε (μετά 2-3έτη) πιστεύω ότι θα έβρισκα ευκολότερα τα εσωτερικά της στοιχεία (λόγω OEM κατασκευής) ενώ όταν θα πέθαινε το μοτέρ θα το αντικαθιστούσα ίσως με το τότε επώνυμο αυξημένης απόδοσης της αρεσκείας μου. Για τα ηλεκτρονικά πειράγματα δεν θα μιλήσω γιατί μας διαβάζουν λέει και μικρά παιδιά..

Αν και οι αλλαγές που προτείνω δεν ονομάζονται hardcore, σίγουρα το παραπάνω σχήμα δεν χρειάζεται για χρήση πόλης αν δεν είσαι χομπίστας αλλά απλώς χρήστης. Για τον τελευταίο θα αρκούσε ένα βελτιωμένο μπροστινό, δλδ μία επένδυση 150 επιπλέον ευρώ όταν το παρόν παραδώσει πνεύμα. Μέχρι τότε, εσείς που τα κοιτάτε δύσπιστα έχετε καταλάβει πόσες φορές έχετε αποσβέσει την αξία του ηλεκτρικού ποδηλάτου απλά απο τα λειτουργικά έξοδα ενός μηχανοκίνητου χωρίς να χρειαστεί να αναφερθεί τυχόν «ζουλιγματάκι» πόλης του αυτοκινήτου σας ή περίπτωση «δεν-την-είδα» παρκαρισμένης μοτοσυκλέτας με πλαστικά? (..μπρρρρ, μακρυά απο μας!).