Schwalbe Nobby Nic ελαστικά MTB

Το Nobby Nic (€57,00) είναι ένα all-around, κλασικό μοντέλο της Schwalbe. Μέσα στο καλοκαίρι, παρέλαβα την έκδοση Evo TLR σε μέγεθος 29" x 2.25" για να δοκιμάσω. Ο χαρακτηρισμός Evo σημαίνει "Evolution Line" και αφορά τη βελτιωμένη διαστρωμάτωση των λινών που αυξάνει την ενδοτικότητα του ελαστικού και μειώνει την αντίσταση κύλισης. Η ένδειξη TLR ή Tubeless Ready σημαίνει ότι το ελαστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς σαμπρέλα εφόσον τοποθετηθεί σε tubeless στεφάνι και χρησιμοποιηθεί σφραγιστικό υγρό. Η διαφορά μεταξύ TLR και UST είναι η ποσότητα του υλικού που χρησιμοποιείται στο κέλυφος του ελαστικού, και συνεπώς το βάρος τους (τα ελαστικά UST είναι κατά μέσο όρο ~150gr βαρύτερα από τα TLR). Άλλα χαρακτηριστικά του Nobby Nic Evo TLR είναι η ενίσχυση Snakeskin που προστατεύει τα πλαϊνά του ελαστικού από γδαρσίματα και η τριπλής γόμας κατασκευή Pacestar του πέλματος που αξιοποιεί ένα σκληρότερο μείγμα ως βάση για ολόκληρο το πέλμα και κάθε τακούνι, επενδεδυμένο με ένα μέτριας σκληρότητας μείγμα στα κεντρικά τακούνια για πρόσφυση και καλύτερη κύλιση ενώ τα ακριανά τακούνια καλύπτονται από ένα μαλακότερο μείγμα για καλύτερη πρόσφυση. Η σύνθετη αυτή κατασκευή του Nobby Nic φαίνεται να δικαιολογεί [εν μέρει] την ακριβή τιμή του, η οποία αγγίζει το κόστος αντικατάστασης ενός ελαστικού αυτοκινήτου.

Schwalbe Nobby Nic ελαστικά MTB

Παρά τις σχετικά ογκώδεις διαστάσεις 29" x 2.25" και τη σύνθετη κατασκευή του, το Nobby Nic Evo TLR ζυγίζει κάτω από 700gr, βάρος που θεωρείται αξιόλογο για την κατηγορία Enduro και αποδεκτό στην κατηγορία XC. Η ενδεδειγμένη χρήση του κατά τη Schwalbe είναι για όλους τους τύπους εδαφών, από σκληρά και πετρώδη έως σαθρά και λασπώδη. Το πέλμα του Nobby Nic δεν είναι τόσο γρήγορο όσο π.χ. ένα Racing Ralph, αλλά το πλεονέκτημα του είναι η σημαντικά αυξημένη πρόσφυση που προσφέρει. Πιο συγκεκριμένα, αντικαθιστώντας το μπροστινό μου Racing Ralph με το Nobby Nic, ένιωσα το ποδηλάτο να μετατρέπεται σε Slot Car με τη "μούρη" καρφωμένη κάτω! Σε εδάφη σκληρά, βραχώδη και μεικτά το NN συμπεριφέρεται το ίδιο καλά και προβλέψιμα, ενώ το κράτημα του στα σαθρά είναι σημαντικά καλύτερο από τον μέσο όρο. Ένα μειονέκτημα του ελαστικού είναι ότι αν το γείρω κοντά στο όριο του, το μαλακότερο μείγμα των ακριανών τακουνιών μπορεί να με προδώσει απροειδοποίητα, και ο τροχός να χάσει πρόσφυση -κάτι που είναι εμφανέστερο στον εμπρόσθιο τροχό, μιας και γέρνει περισσότερο από τον οπίσθιο. Επίσης, λόγω του γενικά μαλακού πέλματος του, το Nobby Nic φθείρεται σχετικά γρήγορα από την εκτεταμένη χρήση σε πετρώδη εδάφη.

Schwalbe Nobby Nic ελαστικά MTB

Το Nobby Nic Evo TLR είναι ένα πραγματικό παντώς εδάφους ελαστικό με άριστη στεγανότητα, χαμηλό βάρος, ποιοτική κατασκευή και γενικά καλό κράτημα όσο βρίσκεται μέσα στα όρια του και δεν γέρνει υπερβολικά. Χρησιμοποιήσετε το ως Tubeless και τα πλεονεκτήματα του θα είναι ακόμη εμφανέστερα. Το προτείνω με επιφύλαξη σε αγωνιζόμενους αναβάτες (είναι πιο αργό από ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό ελαστικό), αλλά ανεπιφύλακτα για μη-αγωνιστικό XC, All-Mountain και Enduro όπου παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον το 29" x 2.35" μέγεθος.

Βαθμολογία:8/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Schwalbe | Αντιπρόσωπος: Zelvegian Bros