Fizik Gobi XM Kium

Η Fizik δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, φτιάχνει μερικές από τις καλύτερες σέλες στην ποδηλατική αγορά -όλες χειροποίητες στην Ιταλία. Η Gobi XM Kium αποτελεί προϊόν της "χωμάτινης" γκάμας της, μαζί με τις Tundra και Aliante, όλες ίσης ποιότητας. Ποια είναι η διαφορά τους; Το ίδιο τους το σχήμα. Με βάση το Spine Concept, δηλαδή τη φιλοσοφία σχεδίασης του κάθε μοντέλου ανάλογα με τη στάση και ευλυγισία του αναβάτη, βρίσκει κανείς αρκετά εύκολα το μοντέλο που του ταιριάζει. Ανάμεσα στο Φίδι (Snake), τον Χαμαιλέοντα (Chameleon) και τον Ταύρο (Bull), το τεστ ελαστικότητας έδειξε ότι βρίσκομαι στη μέση άρα η σέλα που μου αντιστοιχεί είναι η Gobi XM, ειδικά σχεδιασμένη για XC/Marathon.

K:ium

Fizik Gobi XM KiumΗ έκδοση K:ium ("Κίουμ") χρησιμοποιεί την ίδια ποιότητα κελύφους carbon-ενισχυμένου nylon και καλύμματος Microtex με την κορυφαία "braided", μόνο που αντί για ανθρακονημάτινες ράγες κάτω από τη Gobi XM K:ium θα βρείτε ράγες από κοίλο τιτάνιο που κατόπιν ειδικής επεξεργασίας έχουν την εμφάνιση ανοξείδωτου ατσαλιού. Σύμφωνα με τη Fizik οι ράγες αυτές είναι 8% ελαφρύτερες από τις αντίστοιχες συμπαγείς ράγες τιτανίου και έχουν μεγαλύτερη αντοχή στη διάβρωση. Not bad για €99 και σίγουρα δείχνουν ομορφότερες από το θολό γκρίζο φινίρισμα που έχει συνήθως το τιτάνιο, ενώ παράλληλα προσφέρουν την ενδοτικότητα για την οποία το υλικό φημίζεται.

Οι δοκιμαστικές σέλες που διαθέτει η ελληνική αντιπροσωπεία δεν προσφέρουν το λείο υλικό στα "φτερά" τους, που κανονικά τοποθετείται εκεί από τον κατασκευαστή για να διευκολύνει τον αναβάτη ώστε να "φύγει πίσω" στα τεχνικά κομμάτια και να επιστρέψει μπροστά χωρίς να πιαστεί το κολάν ή σορτς του. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχει διαφορά, αν και δεν κατάφερα να "μαγκώσω" πουθενά τη baggy βερμούδα που φορούσα κατά τη διάρκεια δοκιμής της Gobi XM, όσες φορές κ αν έφυγα πίσω ή επέστρεψα στη θέση οδήγησης.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των σελών ποδηλάτου, η Fizik δεν ενσωματώνει κάποια εσοχή, τρύπα ή κανάλι στο κέντρο. Το κέλυφος της σέλας διαθέτει στρατηγικά τοποθετημένα σημεία ελαστικότητας ώστε να προσαρμόζεται στο σώμα του αναβάτη. Ανάλογα με το μοντέλο, η κατανομή του υλικού γέμισης της σέλας γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει όσο υλικό πρέπει σε κάθε σημείο της, αλλά να μην περισσεύει πουθενά. Όλη αυτή η μαγεία ζυγίζει 229 γραμμάρια, άρα η Gobi XM δεν είναι ελαφριά (<200gr), ούτε όμως και βαριά (≥250gr). Έξυπνη λεπτομέρεια η δυνατότητα να "ξεκουμπώσει" το λογότυπο της Fizik πίσω από τη σέλα, και στη θέση του να τοποθετηθεί το ειδικά σχεδιασμένο τσαντάκι ή φωτάκι της εταιρίας.

Πως είναι στο βουνό;

Για όποιον έχει συνηθίσει να κάθεται σε σέλα με κενό στη μέση, η Gobi XM απαιτεί λίγη προσαρμογή. Δεν ενοχλεί, αλλά σίγουρα αν υπάρχει υλικό εκεί που έχεις μάθει ότι η σέλα είναι κενή, το αντιλαμβάνεσαι -έστω και λίγο. Τα κόκαλα της λεκάνης μου στηρίζονταν καλά στο πίσω μέρος της σέλας και μπορούσα να πεταλάρω με άνεση, χωρίς ενοχλήσεις.

Σε κατηφορικά κομμάτια ή μονοπάτια όπου χρειαζόταν να σηκωθώ όρθιος, τα πλαϊνά και η μύτη της σέλας ανάμεσα στους μηρούς μου έδιναν καλή αναπληροφόρηση -feedback που λέμε και στα Ελληνικά- για την πλάγια κλίση του ποδηλάτου. Στις ανηφόρες, η Fizik Gobi XM είχε αρκετό ψαχνό στη μύτη της ώστε να κάθομαι άνετα εκεί και να βάζω περισσότερη δύναμη στα πετάλια. Το μήκος των 29cm εξασφαλίζει ότι υπάρχει χώρος στη σέλα για να κινηθεί ο αναβάτης, αν θέλει να αλλάξει τη θέση του όσο ποδηλατεί.

Η στρογγυλεμένη ουρά της Gobi XM δεν τραυματίζει το σώμα στην ατυχή περίπτωση όπου το ποδήλατο θα αναπηδήσει την ώρα που ο αναβάτης επιστρέφει από πίσω (όποιος το έχει πάθει, ξέρει πόσο μπορεί να πονέσει). Σε γενικές γραμμές, μια καθαρά χωμάτινη σέλα που προσφέρει όλα όσα απαιτεί ένας ποδηλάτης XC/Marathon, είναι έξυπνα σχεδιασμένη, καλοφτιαγμένη και έχει λογική τιμή. Προσέξτε να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας όταν κάνετε τη δοκιμή ελαστικότητας του Spine Concept, και θα είστε οκ-ium...

Βαθμολογία:

9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Fizik  |  Αντιπρόσωπος: Cyclist.gr