Quick Spin: Acros A-GE υδραυλικές αλλαγές ταχυτήτων

Η γερμανική Acros είναι γνωστή από τα ποιοτικά της ποδηλατικά περιφερειακά που προσφέρει σε μια ποικιλία ανοδιωμένων χρωμάτων. Το νέο της προϊόν όμως είναι που πραγματικά την ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό: Ένα σύστημα υδραυλικών αλλαγών ταχυτήτων ΜΤΒ που υπόσχεται βελούδινες, ακούραστες αλλαγές με εξαιρετικά χαμηλό βάρος και υψηλή αξιοπιστία!

...γιατί η αλλαγή ταχυτήτων δε σημαίνει μόνο αλλαγή σχέσεων

Αυτή είναι και η βάση της φιλοσοφίας πίσω από τη δημιουργία του A-GE, ενός συστήματος αλλαγής ταχυτήτων που αποτελείται από δύο ξεχωριστά υδραυλικά κυκλώματα -ένα για τις εμπρόσθιες αλλαγές και ένα για τις οπίσθιες:

  • Το δεξί χειριστήριο A-GE TS (65gr) είναι συνδεδεμένο μέσω δύο λεπτών υδραυλικών σωλήνων με τον οπίσθιο εκτροχιαστή A-GE RD (159gr) δημιουργώντας ένα αυτόνομο, κλειστό υδραυλικό κύκλωμα. Οι κινήσεις του αντίχειρα σας στέλνουν ή αντλούν υγρό από τον οπίσθιο εκτροχιαστή με αποτέλεσμα αυτός να ανταποκρίνεται με απόλυτη αμεσότητα και ακρίβεια στις εντολές που δέχεται. Ο A-GE RD είναι μετατρέψιμος ώστε να λειτουργεί με 8πλες, 9πλες ή 10πλες μεταδόσεις και μπορεί να δρασκελίζει τα γρανάζια ανά ένα, δύο ή τρία σε κάθε αλλαγή ταχύτητας.
  • Το αριστερό χειριστήριο A-GE TS (άλλα 65gr) είναι με τη σειρά του συνδεδεμένο με τον εμπρόσθιο εκτροχιαστή A-GE FD (79gr) που κινείται "τραπεζοειδώς", δηλαδή έξω-εμπρός / μέσα-πίσω. Η γεωμετρία αυτή προσφέρει πιο αποδοτικές αλλαγές δίσκων σε σχέση με τους μηχανικούς εμπρόσθιους εκτροχιαστές που κινούνται απλά μέσα-έξω, ενώ το υδραυλικό κύκλωμα εξασφαλίζει ότι η αντίσταση και η καθυστέρηση κινούνται σε μηδενικά επίπεδα.

Η ποιότητα κατασκευής είναι πραγματικά κορυφαία, με σκληρά ανοδιωμένα CNC εξαρτήματα αλουμινίου, ρουλεμάν στις αρθρώσεις, και ένα "βιομηχανικό look" που είτε θα το λατρέψετε, είτε θα το μισήσετε. Ο χρωματικός συνδυασμός κόκκινο-μαύρο είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή, αλλά ευτυχώς ταιριάζει σε αρκετά ποδήλατα. Το σύστημα A-GE χρησιμοποιεί ορυκτέλαιο, όπως τα δισκόφρενα της Shimano, και ο κατασκευαστής του δηλώνει ότι το σύστημα δε χρειάζεται καμία συντήρηση. Είμαι σίγουρος όμως ότι κατά την τοποθέτηση λίγο κόψε-κλείσε-εξαέρωσε θα χρειαστεί, ώστε να πετύχει κανείς το σωστό μήκος των υδραυλικών γραμμών για το ποδήλατο του. Το συνολικό βάρος είναι εξαιρετικά χαμηλό, μια ανάσα κάτω από τα 450gr συνυπολογίζοντας τα πάντα (χειριστήρια, εκτροχιαστές, σωλήνες, υγρό, ακόμη και τα απαραίτητα zip-ties) -η χαρά του γραμμαριοφάγου δηλαδή!

Στην πράξη

Στη θεωρία όλα μοιάζουν τέλεια, και αν η πράξη την ακολουθούσε πάντα, τότε οι δοκιμές θα ήταν αχρείαστες. Το προσωπικό της Acros στο Eurobike Demo Day μου έδωσε ένα "κτηνάκι" της Canyon εξοπλισμένο με το A-GE και μου είπαν "πάρτο και κάνε ότι θες, χωρίς βιασύνη" και πραγματικά αν η μέρα δεν πλησίαζε στο τέλος της, θα κρατούσα το test bike για πολλή περισσότερη ώρα από τα 45 λεπτά που πέρασα επάνω του.

Οι αλλαγές των ταχυτήτων είναι πραγματικά τόσο στρωτές, εύκολες και ακριβείς όσο η Acros υπόσχεται. Η αίσθηση είναι σίγουρα διαφορετική από ένα ηλεκτρικό σύστημα αλλαγών, και χρειάστηκε να κάνω αρκετές αλλαγές για να μου δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ένας οπίσθιος ηλεκτρικός εκτροχιαστής είναι μάλλον λίγο πιο άμεσος. Οι εμπρόσθιες αλλαγές ήταν εκπληκτικές! Κατά πολύ πιο γρήγορες και αποδοτικές σε σχέση με ένα σύνολο μηχανικού χειριστηρίου και εκτροχιαστή, και περίπου στο ίδιο επίπεδο με έναν ηλεκτρικό εκτροχιαστή. Πόσο θα ήθελα εκείνη την ημέρα να έχω και τα δύο συστηματα (ηλεκτρικό - υδραυλικό) δίπλα-δίπλα για να τα συγκρίνω άμεσα!

Acros A-GE υδραυλικές αλλαγές ταχυτήτωνΚαι ενώ βρήκα τα πάντα γύρω από το A-GE τέλεια, αντιμετώπισα ένα θέμα εργονομίας: Τα χειριστήρια λειτουργούν τελείως διαφορετικά από οτιδήποτε έχετε δει ή δοκιμάσει μέχρι τώρα: Σπρώχνωντας με τον αντίχειρα ευθεία προς τα εμπρός, κατεβάζετε γρανάζια ενώ πιέζοντας το κάτω μέρος του "αυτιού" στο χειριστήριο και σπρώχνωντας το με μια ελαφρώς κυκλική κίνηση προς τα εμπρός, ανεβάζετε γρανάζια. Είναι λίγο πιο απλό απ' ότι φαίνεται, αλλά οι βάσεις τοποθέτησης που είχαν χρησιμοποιηθεί δεν επέτρεπαν οι κινήσεις αυτές να γίνονται με φυσικό τρόπο. Αυτό που με προβλημάτισε είναι πόσο εύκολη θα είναι η λειτουργία του A-GE για τον "σουρωμένο" ποδηλάτη που προσπαθεί να τερματίσει ένα marathon ή τον αθλητή XCO που είναι τσιτωμένος για να μη τον προσπεράσει κανείς στον τελευταίο γύρο και χάσει τη θέση του. Ναι, νομίζω ότι μπορεί να γίνουν λάθη.

Όταν το συζήτησα με έναν εκ των μηχανικών της εταιρίας (αυτό μου αρέσει στη Eurobike, ότι είναι πολύ πιθανό ο τύπος που σχεδίασε το τάδε μαραφέτι να βρίσκεται στο περίπτερο της εταιρίας και να είναι ανοιχτός για κουβεντούλα) παραδέχτηκε την αδυναμία αυτή και είπε ότι ετοιμάζουν νέες βάσεις για τα χειριστήρια, οι οποίες θα κάνουν το χειρισμό ευκολότερο. Διατηρώ μια μικρή επιφύλαξη για την εργονομία, ακόμη και με βελτιωμένες βάσεις, αλλά μακάρι να βγω απαισιόδοξος και ψεύτης. Υπάρχει επίσης και η επιλογή συμβατότητας με τη διεπαφή Matchmaker της Avid/SRAM, ελπίζω με καλύτερο εργονομικό αποτέλεσμα.

Πόσο κάνει;

Το πλήρες σύστημα A-GE της Acros έχει κόστος €1.699,00 και προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες αν μπορεί κανείς να αγοράσει ξεχωριστά μόνο το κύκλωμα δεξί χειριστήριο/οπ.εκτροχιαστή (για ποδήλατα που έχουν μονό δίσκο μπροστά) ή πρέπει υποχρεωτικά να προμηθευτεί και τα δύο κυκλώματα. Το σίγουρο είναι ότι η εταιρία θα προσφέρει τα πάντα ως ανταλλακτικά, έτσι αν σας χαλάσει οποιοδήποτε από τα 248 εξαρτήματα του A-GE, η Acros δεν θα δυσκολευτεί να σας καλύψει. Η τιμή είναι λογική για ένα υδραυλικό σύστημα αλλαγής ταχυτήτων με βάρος μικρότερο από δύο πάστες σοκολατίνες. Η ευκολία τοποθέτησης (κόψιμο σωλήνων-εξαέρωση-ρύθμιση) και η βελτίωση της εργονομίας θα συντελέσουν κατά πολύ στην αποδοχή του Acros A-GE από το κοινό, γιατί τα πλεονεκτήματα του προϊόντος είναι εμφανή. Ελπίζω σε μακροπρόθεσμο -και γιατί όχι- συγκριτικό τεστ με την K-Edge Ki2 που όμως αναμένεται σύντομα να πωλείται σε τιμή παραπλήσια της A-GE λόγω χρήσης εκτροχιαστών Ultegra Ui2!