O-Synce Navi2Coach

Το Navi2Coach (€210,00) είναι το κορυφαίο ποδηλατικό κοντέρ-GPS της O-Synce (προφ. "Oh, Science" = "Ω, Επιστήμη"), με έδρα στο Weinheim της Γερμανίας. Η πρώτη εντύπωση που έλαβα ανοίγοντας το κουτί δεν ήταν η καλύτερη, λόγω του υπερβολικά λιτού πακέτου: μέσα περιέχεται μόνο το Navi2Coach, το micro-USB καλώδιο φόρτισης, μιάμιση (?) βάση καθώς και οδηγός χρήσης στα Γερμανικά, Ισπανικά, Νορβηγικά και Ολλανδικά. Αγγλικά-Ελληνικά, δεν (!). Αναπόφευκτα, η παρούσα δοκιμή αποτελεί ένα συγκριτικό με το Edge 500, καθώς οι Γερμανοί στόχευσαν "στα ίσια" το δημοφιλέστατο κοντεράκι της Garmin παρουσιάζοντας το Navi2Coach.

Το Navi2Coach έχει ένα ματ μαύρο φινίρισμα, με ματ γκρίζα περίμετρο. Η κατασκευή δείχνει αρκετά ποιοτική και καλαίσθητη, με συνολικά έξι (6) κουμπιά:

  1. Τέσσερα (4) περιμετρικά: On/Off/Back (αριστερή πλευρά), Επάνω, Ok, Κάτω (δεξιά πλευρά).
  2. Δύο (2) στην πρόσοψη: Start/Stop και Lap.

Στο πίσω μέρος, κάτω από τα κουμπιά Start/Stop & Lap υπάρχει άνοιγμα για την αφαίρεση της μπαταρίας ιόντων λιθίου, 3.7V / 500mA, η οποία θυμίζει έντονα αυτές που βρίσκει κανείς σε πολλά κινητά τηλέφωνα.

Το βάρος του Navi2Coach είναι στα 68gr μαζί με τη μπαταρία, δηλαδή μόλις 11gr βαρύτερο από το ανταγωνιστικό του Edge 500. Σε μέγεθος, είναι το ίδιο πλατύ και παχύ με το το 500άρι αλλά αισθητά μεγαλύτερο σε μήκος (πλησιάζει το μήκος του Edge 510). Η οθόνη του είναι φωτιζόμενη μονόχρωμη, με ανάλυση 128x160 ακριβώς όπως ο ανταγωνιστής του -με μόνη διαφορά τις μεγαλύτερες διαστάσεις, 34mm x 41mm σε σχέση με το 30mm x 37mm του Edge 500.

O-Synce Navi2Coach

Πάντοτε θαυμάζω την καινοτομία, αλλά εκνευρίζομαι όταν κάποιος προσπαθεί να επανεφεύρει τον τροχό. Στην προκειμένη περίπτωση, ο "τροχός" είναι το κούμπωμα της βάσης τοποθέτησης. Το κούμπωμα αυτό, δεν ακολουθεί το δόγμα Garmin-Bryton με περιστροφή 90° για ασφάλιση του κοντέρ, αλλά θυμίζει περισσότερο κάτι που ξέμεινε από το 1992 και δεν είναι απόλυτα αντιληπτό κάθε φορά αν το Navi2Coach έχει ασφαλίσει καλά στη θέση του ή όχι -βέβαια όταν ασφαλίσει, δεν πρόκειται να φύγει εκτός αν το βγάλετε εσείς.

Η εικονιζόμενη βάση είναι η μία από τις δύο επιλογές που δίνονται στον χρήστη του Navi2Coach για την τοποθέτηση του κοντέρ του, και παρόλο που απαιτεί πλαστικά δεματικά και ταινία διπλής όψεως στην εγκατάσταση της (=ξεχάστε τις γρήγορες αλλαγές μεταξύ ποδηλάτων) είναι εξαιρετική όσον αφορά τη σταθερότητα και τη θέση του κοντέρ. Η άλλη "μισή" βάση που περιλαμβάνεται στο πακέτο απαιτεί την αφαίρεση των δύο "ποδιών" της εικονιζόμενης, ώστε να τοποθετήσετε το Navi2Coach στο τιμόνι ή στο λαιμό του τιμονιού. Πραγματικά, δε μπορώ να βρω το λόγο για μια τέτοια τσιγκουνιά, η O-Synce θα μπορούσε άνετα να είχε συμπεριλάβει στο πακέτο δύο ολοκληρωμένες βάσεις, όπως κάνει η Garmin!

O-Synce Navi2Coach

Στην πίσω πλευρά του Navi2Coach υπάρχει η mini-USB θύρα για φόρτιση και σύνδεση με PC. Είναι αρκετά στεγανή και παρά το νερό που έφαγε το γερμανικό κοντεράκι, φαίνεται να μην πέρασε καθόλου υγρασία. Επί τη ευκαιρία, η αδιαβροχοποίηση του Navi2Coach πληροί τις προδιαγραφές IPX7 που σημαίνει ότι αντέχει να μείνει κάτω από 1m νερού για 30 λεπτά -επαρκέστατη για ποδηλατική χρήση! Η μπαταρία, παρά το μέγεθος της, προσφέρει αυτονομία περίπου 14 ωρών, την οποία και βρήκα χαμηλή σε σχέση με το Bryton Rider 21(~17 ώρες) και Garmin Edge 500(~18ώρες). Τουλάχιστον η δυνατότητα να κουβαλά ο χρήστης μαζί του μια δεύτερη μπαταρία φορτισμένη, θα χαροποιήσει τους Μπρεβετάδες.

O-Synce Navi2Coach

Οι λειτουργίες που προσφέρει το O-Synce Navi2Coach σε σχέση με το Garmin Edge 500 είναι χονδρικά εφάμιλλες, ενώ συνδέεται μέσω ANT+ στην ίδια γκάμα περιφερειακών (αισθητήρες παλμών, ταχύτητας, στροφών και δυναμόμετρα) προκειμένου να δώσει στο χρήστη τις ζητούμενες πληροφορίες οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν σε έως 8 πεδία στην οθόνη.

Λειτουργίες Navi2Coach

Ταχύτητα: Τρέχουσα ταχύτητα, μέση ταχύτητα, μέγιστη ταχύτητα, μέση ταχύτητα γύρου (Lap Avg), μέση ταχύτητα προηγούμενου γύρου (Last Lap Avg).

Στροφές πεταλιών: Τρέχουσες στροφές/λεπτό, μέσες στροφές/λεπτό, μέγιστες στροφές/λεπτό, μέσες στροφές γύρου, μέσες στροφές προηγούμενου γύρου.

Καρδιακοί παλμοί: Τρέχοντες καρδιακοί παλμοί, μέσοι καρδ.παλμοί, μέγιστοι καρδ.παλμοί, μέσοι καρδ.παλμοί γύρου, μέσοι καρδ.παλμοί προηγούμενου γύρου.

Μέτρηση δύναμης -απαιτείται σύνδεση με δυναμόμετρο: Στιγμιαία δύναμη (watt), μέση δύναμη, μέση δύναμη/30", μέση δύναμη/3", ένταση, μέγιστη δύναμη, κανονικοποιημένη δύναμη (NP), κορύφωση δύναμης 60', κορύφωση δύναμης 5', κορύφωση δύναμης 1', κορύφωση δύναμης 30", κορύφωση δύναμης 3", Training Stress Score (TSS), μέση δύναμη/γύρο, μέση δύναμη προηγούμενου γύρου, ισορροπία πεταλιών, μέση ισορροπία πεταλιών, ισορροπία πεταλιών/γύρο, σχέση δύναμης - βάρους (W/Kg).

Προπονήσεις (workouts): Στόχος κομματιού, χρόνος κομματιού, υπενθύμιση για φαγητό/νερό.

GPS: Ακρίβεια, διαδρομή/επιστροφή, ανατολή ηλίου, δύση ηλίου, απόσταση, απόσταση γύρου, απόσταση τελευταίου γύρου.

Υψόμετρο: Τρέχον υψόμετρο, κλίση εδάφους, θετικό υψομετρικό (ανάβαση σε m), αρνητικό υψομετρικό (κατάβαση σε m)

Διάφορες λειτουργίες: Καύση λίπους, θερμίδες, χρόνος γύρου, χρόνος τελευταίου γύρου, χρονόμετρο, θερμοκρασία, ώρα.

Γενικά το λογισμικό των δύο μηχανημάτων είναι αρκετά κοντά. Ενδεικτική διαφορά είναι ότι το Navi2Coach υπολείπεται τον Virtual Partner (στιγμιαία σύγκριση με εικονικό συναθλητή) του Edge 500. Συνολικά θεωρώ το μενού του Garmin λίγο καλύτερο, αν και η μεγαλύτερη οθόνη συν τα περισσότερα πλήκτρα καθιστούν το O-Synce λίγο πιο εργονομικό και ισοφαρίζουν ως ένα βαθμό το παιχνίδι.

O-Synce Navi2Coach

Παρά την αδικαιολόγητη έλλειψη οδηγιών στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά, δε δυσκολεύτηκα να βρω τις λειτουργίες του O-Synce και να το ρυθμίσω στις ανάγκες μου. Η τελική μου εντύπωση από το Navi2Coach είναι ότι οι Γερμανοί έφτασαν πολύ κοντά στο στόχο τους, που ήταν να "χτυπήσουν" το Garmin Edge 500. Κλείνοντας, παραθέτω μερικούς λόγους γιατί να προτιμήσει κανείς το ένα ή το άλλο, χωρίς να παραλείψω ν' αναφέρω την απολύτως ανύπαρκτη υποστήριξη της O-Synce για χρήστες λειτουργικού OS X (βλ. υπολογιστές Apple) σε αντίθεση με την υποδειγματικά καλή πλατφόρμα Garmin Connect για φόρτωση και ανάλυση των προπονητικών δεδομένων, η οποία είναι προσβάσιμη από οποιονδήποτε υπολογιστή.

Γιατί να προτιμήσω το Navi2Coach; Γιατί να προτιμήσω το Edge 500 καλύτερα;
  • Βελτιωμένη εργονομία λόγω περισσότερων πλήκτρων και μεγαλύτερης οθόνης
  • Το μοναδικό με αφαιρούμενη μπαταρία
  • Δέχεται remote χειριστήριο (αξεσουάρ - δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο)
  • Βολική και πολύ σταθερή θέση τοποθέτησης (με τη χρήση της εικονιζόμενης βάσης)
  • Το λογισμικό TrainingLab (διαθέσιμο μόνο για Windows) προσφέρει λίγο βαθύτερη ανάλυση ορισμένων προπονητικών δεδομένων
  • [edit] Άμεση αντικατάσταση της συσκευής από το σημείο πώλησης, σε περίπτωση βλάβης (επιτόπιος έλεγχος)
  • Ο πιο δυνατός κατασκευαστής ποδηλατικών κοντέρ-GPS
  • Το πιο επιτυχημένο GPS-κοντέρ της αγοράς, μέτρο σύγκρισης για τα υπόλοιπα
  • Καλύτερη αυτονομία μπαταρίας
  • Φθηνότερο από το Navi2Coach (€199,00)
  • Ελαφρύτερο και πιο μαζεμένο σε μέγεθος
  • Φιλικό και προς χρήστες OS X (Apple)
  • Πλούσιες επιλογές σε βάσεις τοποθέτησης
  • Το Garmin Connect προσφέρει κορυφαία εμπειρία χρήσης ως πλατφόρμα φόρτωσης και ανάλυσης προπονητικών δεδομένων
Γιατί να μην προτιμήσω το Navi2Coach; Γιατί να μην προτιμήσω το Edge 500 καλύτερα;
  • Κατασκευαστής με πολύ μικρότερη ιστορία από τη Garmin
  • Μικρότερη αυτονομία μπαταρίας
  • Κούμπωμα βάσης με σχεδίαση 20 ετών
  • Φτωχό συνοδευτικό πακέτο
  • Ακριβότερο από το Edge 500 (€210,00)
  • Καμία υποστήριξη για Ελληνικά
  • Καμία υποστήριξη για χρήστες OS X (Apple)
  • Δυσκολία ανάγνωσης της μικρής οθόνης από κάποιους ποδηλάτες
  • Δεν έχει αφαιρούμενη μπαταρία (χρήσιμο για ποδηλατικές διαδρομές διάρκειας άνω των 18 ωρών)

Παρότι τα δύο μηχανήματα είναι τόσο κοντά μεταξύ τους, θα δώσω στο Navi2Coach χαμηλότερη βαθμολογία απ' ό,τι είχα δώσει τότε στο Edge 500, για τρεις λόγους:

  1. Ως χρήστης OS X βρίσκω απαράδεκτη την παντελή έλλειψη υποστήριξης για το ολοένα αυξανόμενο μερίδιο της αγοράς που καταλαμβάνει το λειτουργικό της Apple. Αν έχετε Windows στον υπολογιστή σας, τότε αγνοήστε το παράπονο αυτό και τον -1 βαθμό.
  2. Φτωχό πακέτο αγοράς με τιμή ελαφρώς ακριβότερη από το πιο "δυνατό" GPS-κοντέρ της κατηγορίας.
  3. Όταν βγάζω το Navi2Coach από τη βάση του, νομίζω ότι είναι ακόμη 1992 και ψάχνω να βρω το Cateye Vectra μου.

Βαθμολογία:7/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: O-Synce | Αντιπρόσωπος: Dyno Cycles