Garmin Edge 200 vs. Bryton Rider 20

Τα ηλεκτρονικά ταχύμετρα όπως τα ξέραμε, είναι πλέον παρελθόν και ενώ για κάποιους τα σημερινά smartphones έχουν αντικαταστήσει τα απερχόμενα "κοντεράκια", κάθε ποδηλάτης που σέβεται τον εαυτό του χρησιμοποιεί εξειδικευμένο ποδηλατικό GPS/ταχύμετρο αντί του ...τηλεφώνου του. Στην εισαγωγική κατηγορία της αγοράς έχουμε δύο ανταγωνιστές, το Edge 200 της Garmin και το Rider 20 της Bryton. Έχοντας περάσει λίγο καιρό δοκιμάζοντας και τα δύο παράλληλα, η σύγκριση [σύγκρουση;] ήταν αναπόφευκτη!

Right out of the box

Βγάζοντας και τα δύο GPS από το κουτί τους, παρατήρησα αμέσως ότι το Edge 200 χρησιμοποιεί το ίδιο κέλυφος με τον ακριβότερο αδελφό του, Edge 500 και η διάταξη των πλήκτρων λειτουργίας είναι επίσης ίδια: Δύο αριστερά, δύο δεξιά. Το Bryton 20 όντας μικρότερο διαθέτει μια πιο λιτή αισθητική και μόλις τρία πλήκτρα λειτουργίας, τοποθετημένα αντικριστά από τον αναβάτη. Οι βάσεις των δύο μοιάζουν τόσο πολύ που μπορεί κανείς να τις μπερδέψει μεταξύ τους, παρόλο που τελικά δεν είναι συμβατές. Και οι δύο συσκευασίες περιλαμβάνουν καλώδιο σύνδεσης με υπολογιστή/φόρτισης USB, ενώ το Garmin προσφέρει επιπλέον μετατροπέα 220V σε 5V USB, και δεύτερη βάση τοποθέτησης -πράγμα περίεργο γιατί υποστηρίζει μόνο ένα προφίλ ποδηλάτου.

Που διαφέρουν;

Ενεργοποιώντας αμφότερα για πρώτη φορά, το Garmin φαίνεται να κερδίζει με τη "λουξ" εμφάνιση και το πιο εύχρηστο μενού του, που όμως πολύ σύντομα αποκαλύπτει τις περιορισμένες δυνατότητες του Edge 200: Καμία σύνδεση με ασύρματα περιφερειακά! Άρα ξεχνάμε παλμογράφο/αισθητήρα στροφών και αισθητήρα ταχύτητας (=γενικά άχρηστος για GPS-κοντέρ, αλλά απαραίτητος για όσους χρησιμοποιούν προπονητήριο).

Αντίθετα, το Bryton αν και υστερεί σε πρώτη εντύπωση, διαθέτει σημαντικά περισσότερες λειτουργίες: Ο ενσωματωμένος πομποδέκτης ANT+ επιτρέπει τη μελλοντική επέκταση του προσιτού μοντέλου Bryton ώστε να χρησιμοποιηθεί ως πλήρες προπονητικό βοήθημα (μετρήσεις παλμών, στροφών, ταχύτητας σε προπονητήριο) με περιορισμό όμως την έλλειψη σύνδεσης δυναμόμετρου.

Το Edge 200 είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο από το Rider 20, και μάλιστα είναι βαρύτερο από το ιδίου μεγέθους, ανώτερο μοντέλο Garmin Edge 500 (fail!). Έχει μικρότερη μνήμη από το Bryton, αλλά καλύτερη οθόνη με περισσότερες ταυτόχρονες ενδείξεις, καθώς και μια πολύ υποτυπώδη και περιορισμένη δυνατότητα πλοήγησης -κάτι που απουσιάζει παντελώς από το Rider 20.

Κάθε σύγκριση απαιτεί και έναν αναλυτικό πίνακα χαρακτηριστικών. Σας παραθέτω τα χαρακτηριστικά των δύο μοντέλων:

Χαρακτηριστικά Βryton Rider 20 Garmin Edge 200
Ανάλυση Οθόνης - 128x160
Έγχρωμη Όχι Όχι
Φωτιζόμενη Ναι Ναι
Ταυτόχρονες Ενδείξεις 3 4
Σελίδες ενδείξεων 3 -
Touch Όχι Όχι
GPS Ναι, υψηλής ακρίβειας Ναι, υψηλής ακρίβειας
Πλοήγηση Όχι Περιορισμένη, μέσω φορτωμένης διαδρομής
Trackback (Επιστροφή στην αρχή της διαδρομής) Όχι Ναι
ANT+ Ναι Όχι
Σύνδεση με Αισθητήρα Παλμών Ναι Όχι
Σύνδεση με Αισθητήρα Στροφών Ναι Όχι
Σύνδεση με Αισθητήρα Ταχύτητας Ναι Όχι
Σύνδεση με Δυναμόμετρο Όχι Όχι
Αλτίμετρο Ναι, μέσω GPS Ναι, μέσω GPS
Θερμόμετρο Όχι Όχι
Προφίλ Ποδηλάτου 2 1
Αυτόματη εναλλαγή ενδείξεων Ναι Ναι
Αυτόματη Παύση-Συνέχιση Ναι (χωρίς μήνυμα) Ναι
Αυτόματο Γυρολόγιο ("Auto Lap") Ναι, με απόσταση Ναι, με σημείο ή απόσταση
Ειδοποιήσεις Ναι, Χρόνος/Απόσταση Ναι, Χρόνος/Απόσταση
Σύγκριση με ψηφιακό αντίπαλο Όχι Ναι, με φόρτωση διαδρομής
Χωρητικότητα μνήμης (γύροι) 1.500 1.000
Online ανάλυση προπονητικών δεδομένων & προβολή διαδρομής Ναι, www.brytonsport.com Ναι, connect.garmin.com
Φόρτωση διαδρομών μέσω internet Οχι Ναι
Αυτονομία μπαταρίας Περίπου 18 ώρες Σχεδόν 14 ώρες
Αδιάβροχο Ναι, IPX6 Ναι, IPX7
Διαστάσεις (mm) 40 x 60.5 x 16.5 48 x 69 x 21
Βάρος κεντρικής μονάδας (gr.) 40 58
Βάρος βάσης (gr.) 9 8
Εγγύηση 1 έτος + Crash Replacement 1 έτος
Τιμή (€) €115 €144
Αντιπρόσωπος/Εισαγωγέας/Σημείο Πώλησης www.ksports.gr www.topodilato.gr

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν ότι τελικά το Garmin Edge 200 και το Bryton Rider 20 δεν μπορούν να θεωρηθούν ανταγωνιστικά προϊόντα, γιατί παρόλο που πρόκειται για τα εισαγωγικά μοντέλα GPS δύο ανταγωνιστικών εταιριών και έχουν κάποια κοινά σημεία, παρουσιάζουν θεμελιώδεις διαφορές!

Garmin Connect & Bryton Sport

Για ποιόν είναι;

Το Edge 200 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προπονητικό εργαλείο. Ναι, η σύγκριση με ψηφιακό αντίπαλο εντός φορτωμένης διαδρομής θα σας δείξει πόσο ταχύτερα ποδηλατείτε σε σχέση με τον παλιό σας εαυτό ή το δημιουργό της διαδρομής, αλλά χωρίς καρδιακούς παλμούς και στροφές πεταλιών τα προπονητικά σας δεδομένα θα είναι πάντα ελλιπή. Αν είστε αθλητής/αθλήτρια ή γενικά ενδιαφέρεστε για τη φυσική σας κατάσταση, ξεχάστε το. Το πιθανότερο είναι ότι ακόμη και αν δεν σας απασχολεί ο παλμογράφος αυτή τη στιγμή, θα τον χρειαστείτε στο μέλλον. Αυτό που προκύπτει όμως, είναι ότι το Garmin είναι "πιο GPS" από το Rider 20, καθώς προσφέρει μια υποτυπώδη πλοήγηση επί φορτωμένης διαδρομής και trackback -κάτι που ακόμη και αν υποστηριζόταν από το λογισμικό του Bryton σε μελλοντική ενημέρωση, δε θα μπορούσε να προβληθεί σωστά στην χωρισμένη σε τρεις ζώνες οθόνη του. Αστικοί ποδηλάτες και γενικά όσοι καλύπτεστε από ένα συμβατικό κοντέρ αλλά θέλετε να παρακολουθείτε και να μοιράζεστε online τις διαδρομές σας (βλ.παραπάνω εικόνα), μόλις βρήκατε αυτό που γυρεύατε στο πιο προσιτό μοντέλο της Garmin. Οι υπόλοιποι συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω.

Το Rider 20 λόγω των περισσότερων λειτουργιών του και της ασύρματης διασύνδεσης, μπορεί να καλύψει από τον περιστασιακό ποδηλάτη που χρειάζεται ένα συμβατικό κοντέρ αλλά θέλει να παρακολουθεί και να μοιράζεται online τις διαδρομές του, έως τον αγωνιζόμενο αθλητή που χρειάζεται ένα προπονητικό εργαλείο για το βουνό και το δρόμο αλλά δεν είναι σε θέση να ξοδέψει πολλά χρήματα. Η ΑΝΤ+ ασύρματη διασύνδεση του είναι το τρέχον standard της αγοράς και -πέραν αυτών της Bryton- υπάρχουν αρκετές επιλογές για την αγορά των αισθητήρων που θα επιβάλλουν οι μελλοντικές ανάγκες. Είναι λιγότερο "GPS" και περισσότερο "Κοντέρ/Παλμογράφος".

Η τελική (μου) απόφαση

Μπορεί το Rider 20 να μη με κέρδισε άμεσα -ίσως γιατί είμαι "Garminάκιας"- αλλά στο τέλος της δοκιμής ήταν το μόνο που βρήκα αρκετά χρήσιμο για να κρατήσω. Είναι σχεδόν €30 φθηνότερο από το Edge 200, προσφέρει όλες τις λειτουργίες που χρειάζομαι, και καλύπτεται από εγγύηση "Crash Replacement" (=αντικατάσταση της κεντρικής μονάδας στη μισή τιμή της αν αυτή καταστραφεί από υπαιτιότητα του χρήστη) άρα είμαι λίγο πιο ξένοιαστος κατεβαίνοντας τα αγαπημένα μου μονοπάτια. Σίγουρα επιδέχεται βελτίωσης, αλλά πρόκειται για ένα καλό προϊόν σε καλή τιμή.

Garmin Edge 200: 5/10 σαμπρελάκια
Bryton Rider 20: 7/10 σαμπρελάκια

Διαβάστε επίσης: