Κατασκευαστές: Niner Bikes

Η Niner Bikes ξεκίνησε από τους Chris Sugai (ιδιοκτήτη μιας μικρής κατασκευαστικής εταιρίας) και Steve Domahidy (εργαζόμενου στον ποδηλατικό χώρο) το φθινόπωρο του 2004, όταν κατενθουσιασμένοι από το μονοτάχυτο 29άρι που καβαλούσε ο Chris, δεν μπορούσαν να βρουν κάτι καλύτερο. Ο Chris και ο Steve ξεκίνησαν να κουβεντιάζουν, το ένα πράγμα έφερε τ' άλλο, και τελικά αποφάσισαν ότι θα μπορούσαν να φτιάχνουν τέτοια ποδήλατα μόνοι τους, αφού τόσοι λίγοι ασχολούνταν με 29άρια εκείνη την εποχή.

Η εταιρία τους επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αγορά 29ριών ΜΤΒ. Ξεκίνησαν από το μοντέλο One 9, το οποίο ήταν ένα μονοτάχυτο 29άρι και όλοι τους θεωρούσαν τρελούς. Δεν στόχευαν όμως να μείνουν στα μονοτάχυτα, και γρήγορα παρουσίασαν το δεύτερο μοντέλο τους, S.I.R.9 που μπορούσε να μετατραπεί από μονοτάχυτο σε πολυτάχυτο ποδήλατο, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία. Κάθε επόμενο ποδήλατο που η Niner Bikes παρουσίαζε, γινόταν αμέσως αποδεκτό από το κοινό της.

S.I.R.9

Ο Chris πάντοτε πίστευε ότι αν επικεντρωθείς σε ένα πράγμα και το κάνεις καλά, μπορείς να κατακτήσεις μια αγορά -ενώ αν προσπαθείς να κάνεις πολλά πράγματα, καταλήγεις να είσαι μέτριος σε όλα. Η εμπειρία του, σύμφωνα με τον ίδιο, του το έχει αποδείξει παρακολουθώντας διάφορες εταιρίες σε διάφορες αγορές. Γι' αυτόν τον λόγο, η Niner παραμένει μια εταιρία mountain bikes, αφού έτσι κ αλλιώς ο Chris και ο Steve είναι κυρίως ποδηλάτες βουνού -αυτό αγαπούν, και με αυτό παθιάζονται. Νιώθουν ότι έχουν "ταλέντο" στη συγκεκριμένη αγορά, μιας και δεν ασχολούνται απλά με το να προσαρμόζουν επιτυχημένα 26άρια στο 29άρι φορμά -όπως κάνουν πολλοί κατασκευαστές- αλλά σκέφτονται, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα ποδήλατα τους ως 29άρια εξ' αρχής!

Ως μόνο περιορισμό των 29ριών ΜΤΒ, οι "εγκέφαλοι" της Niner βλέπουν το μέγεθος του πλαισίου: Πως να εξυπηρετήσουν δηλαδή ποδηλάτες μικρού αναστήματος, π.χ. κάτω από 1.53m (προς το παρόν, το μοντέλο E.M.D.9 είναι το μόνο τους ποδήλατο σε μέγεθος X-Small και καλύπτει αναβάτες 1.53m-1.65m) χωρίς να γίνουν θυσίες που ακυρώνουν το πλεονέκτημα που προσφέρει το 29άρι σε σχέση με το 26άρι ή 650b ποδήλατο βουνού.

Η παρουσίαση των μοντέλων W.F.O.9 και Air 9 Carbon* άνοιξε νέους ορίζοντες για την εταιρία, καθώς με το πρώτο προσέγγισαν την κατηγορία All-Mountain, ενώ με το δεύτερο έδωσαν μια καλή δικαιολογία στους αγωνιζόμενους αθλητές ΜΤΒ να αποσύρουν τα 26άρια τους προς χάρην μεγαλύτερων τροχών (*μπορεί να στηθεί ως μονοτάχυτο ή πολυτάχυτο ποδήλατο). Ακολούθησε το Jet 9, με την πατενταρισμένη ανάρτηση CVA σχεδιασμένη ειδικά για 29άρια mountain bikes, το οποίο αποτελεί πρόταση πλήρους ανάρτησης για αγωνιστικό XC.

Ανάρτηση ποδηλάτου βουνού CVA

Η Niner Bikes σήμερα

Η έδρα της εταιρίας βρίσκεται στην California, ενώ η παραγωγή των πλαισίων γίνεται στην Taiwan. Ο Steve Domahidy αποχώρησε από τη Niner στα τέλη του 2011, δηλώνοντας ότι "τώρα είναι μια πολύ καλή εποχή για νέες προκλήσεις". Ο Chris Sugai αρκέστηκε να απαντησει "στον Steve οφείλεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Niner, και θα μας λείψει η ενέργειά του στη δουλειά". Μόλις τον περασμένο Μάρτιο παρουσίασαν το τελευταίο τους μοντέλο αγωνιστικού hardtail, Air 9 RDO*: Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη, καθαρά αγωνιστική εκδοχή (*RDO=Race Day Optimized) του επιτυχημένου Air 9 Carbon με χαμηλότερο βάρος, βελτιωμένη διαστρωμάτωση ανθρακονημάτων και νέα βάση για το οπίσθιο δισκόφρενο -πρόκειται ίσως για το πιο πολυσυζητημένο αγωνιστικό ΜΤΒ των τελευταίων μηνών! (σ.σ. μείνετε συντονισμένοι για το test -ταλαιπωρούμε ένα, εδώ και 2 μήνες)

Air 9 RDO

Niner και Αγώνες

Η Niner Bikes πιστεύει στους απλούς αγωνιζόμενους και σε συνδυασμό με τους αντιπροσώπους της, υποστηρίζει όσους μπορεί. Δεν έχουν κανένα σκοπό προς το παρόν να επεκτείνουν την εξαμελή, επίσημη αγωνιστική τους ομάδα, αλλά δηλώνουν ότι όταν αυτό χρειαστεί, θα γίνει με αθλητές που είναι ήδη μέλη της ευρύτερης κοινότητας Niner.

Το μέλλον των 29ριών

Το μεγάλο αυτό μέγεθος τροχού έχει κυριεύσει την αγορά, και ήδη από το 2013 θα υπάρχουν κατασκευαστές που καταργούν τα 26ρια τους, τουλάχιστον στα μεγέθη ποδηλάτων μεγαλύτερα των Small και X-Small. Ο Chris παρομοιάζει το φαινόμενο των 29ριών με αυτό των υδραυλικών δισκόφρενων, πριν από χρόνια: Στην αρχή δύσκολα γίνονταν αποδεκτά και η πλειοψηφεία του αγοραστικού κοινού δεν ήθελε να εγκαταλείψει αυτά που γνώριζε, τελικά όμως η υπέρτερη τεχνολογία πάντα κερδίζει -και οι αναβάτες που δοκιμάζουν ένα 29ρι καταλαβαίνουν αμέσως το πλεονέκτημα του. Παρομοίως, όπως κανείς δεν επιστρέφει στα v-brakes μετά από τα υδραυλικά δισκόφρενα, έτσι οι αναβάτες αυτοί δεν αναμένεται να επιστρέψουν σε 26άρια mountain bikes -άρα και το μερίδιο της αγοράς που έχουν καταλάβει τα 29ρια, δεν αναμένεται να συρικνωθεί.

Niner Bikes και αντιπροσώπευση στην Ελλάδα

Team Niner, GreeceΗ εταιρία με το μεγάλο "9" στο λογότυπο της, αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα εδώ και περίπου δύο μήνες, από την Ksports.

Πέραν των τυποιημένων πακέτων εξοπλισμού για τα ποδήλατα Niner (π.χ. Sport, Comp, Pro, Race, RDO), η Ksports προσφέρει ειδικά πακέτα εξοπλισμού κατ' απαίτηση του πελάτη, αλλά και κιτ αναβάθμισης του υπάρχοντος ΜΤΒ σας σε 29αρι (πλαίσιο, πιρούνι, τροχοί, ελαστικά).

Μοιραζόμενη την ίδια φιλοσοφία με τη Niner, η ελληνική αντιπροσωπεία ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή να υποστηρίζει αθλητές της ορεινής ποδηλασίας στη χώρα μας, με σκοπό να βοηθήσει στην αγωνιστική ανάπτυξη του ελληνικού mountain bike.