Κατασκευαστές: Syntace

Το Tacherting της Βαυαρίας είναι μια μικρή πόλη μόλις πεντέμισι χιλιάδων κατοίκων στους πρόποδες των Άλπεων, που λίγοι την έχουν ακουστά. Εκεί εδρεύει όμως ο πασίγνωστος οίκος Syntace, του οποίου τα ποδηλατικά προϊόντα φημίζονται για την υψηλή ποιότητα, μεγάλη αντοχή και "λογική" σχεδίαση.

Form Follows Function

Ή "η μορφή ακολουθεί τη λειτουργία": Αυτή είναι η κεντρική φιλοσοφία της γερμανικής εταιρίας, η οποία εξηγεί στο site της ότι "Οι νόμοι της φυσικής δεν ενδιαφέρονται για εμάς, αλλά εμείς οφείλουμε να τους δίνουμε προσοχή - ειδικά όταν υπάρχει μετωπικός άνεμος! Εφαρμόζοντας τεχνολογία και επιστήμη στο ποδήλατο, μπορούμε και κατασκευάζουμε μηχανές κινούμενες από τον άνθρωπο που μας πηγαίνουν πάνω από τα βουνά και πέρα από το δρόμο με περισσότερη ταχύτητα και αποδοτικότητα από ποτέ άλλοτε, απελευθερώνοντας έτσι τις πλήρεις σας δυνατότητες. Και αυτό ακριβώς είναι που μας αρέσει περισσότερο [να κάνουμε] στη Syntace!". Αν κρατήσετε οποιοδήποτε προϊόν της εταιρίας στα χέρια σας, θα αντιληφθείτε ότι τα παραπάνω λόγια δεν αποτελούν απλή δήλωση marketing, αλλά υπάρχουν μετουσιωμένα σε αυτό -από το σχήμα και τη σκληρή μαύρη ανοδίωση έως την επιλογή του κράματος που το αποτελεί και τη διαδικασία σφυρηλάτησης του.

Προϊοντική γκάμα

Η προϊοντική γκάμα της Syntace περιλαμβάνει τιμόνια ποδηλάτων βουνού, δρόμου και χρονομέτρου, λαιμούς τιμονιού, λαιμούς σέλας, μια περιορισμένη σειρά αξεσουάρ και εργαλείων, ακόμη και πλαίσια βουνού! Όλα της τα προϊόντα φέρουν το όνομα της, εκτός από τα πλαίσια ΜΤΒ τα οποία ίσως γνωρίζετε με την επωνυμία Liteville και έχουν προσανατολισμό All Mountain-Trail-Freeride-4X ενώ παραδόξως δεν περιλαμβάνουν κάποιο καθαρόαιμο XC μοντέλο.

Άξιο αναφοράς είναι το σύστημα τιμονιού-λαιμού ποδηλάτων βουνού VRO που επιτρέπει στον αναβάτη να αλλάζει τη θέση οδήγησης του ανάλογα με τις απαιτήσεις της διαδρομής, ρυθμίζοντας με τη χρήση ενός και μοναδικού εργαλείου την απόσταση και το ύψος του τιμονιού χωρίς να χρειάζεται διαφορετικούς λαιμούς και τιμόνια για να πετύχει τη ρύθμιση αυτή.

Διεξοδικές δοκιμές: Αναπόσπαστο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης

Η Syntace, ως μέρος της της φιλοσοφίας της, ασχολείται με τη διεξοδική δοκιμή κάθε προϊόντος της πριν αυτό βγεί στην αγορά. Αν κριθεί ότι δεν πληρεί τις υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές της, τότε το βελτιώνει μέχρι να τα καταφέρει -ειδάλλως δεν θα διατεθεί ποτέ στην αγορά! Το φημισμένο "Κόκκινο Τέρας" (VR-3) είναι ένα μηχάνημα δοκιμής αντοχής τιμονιών και λαιμών τιμονιού το οποίο, σύμφωνα με την εταιρία, είναι το πιο σκληρό τεστ στο οποίο μπορούν να υποβληθούν τα προϊόντα αυτά. Ακόμη και το ελαφρύτερο τιμόνι ή ο φθηνότερος λαιμός της Syntace είναι εγκεκριμένα από το VR-3!

Με το χαρακτηριστικό "Raceblack" μαύρο ματ ανοδιωμένο χρώμα τους, τα προϊόντα της γερμανικής εταιρίας μπορεί να μην είναι τα πιο φανταχτερά που κυκλοφορούν (κάθε άλλο, μάλλον βρίσκονται ανάμεσα στα λιτότερα από πλευράς εμφάνισης), αλλά όσοι ποδηλάτες εμπιστεύονται τη Syntace ξέρουν ότι πολύ δύσκολα θα βρουν εξαρτήματα τόσο ανθεκτικά και ελαφριά συνάμα.

Αντιπροσώπευση στην Ελλάδα

Η Syntace και τα πλαίσια Liteville αντιπροσωπεύονται στην ελληνική αγορά από το κατάστημα Lestos Bikes στο Κορωπί Αττικής.