Rotor Qrings οβάλ δίσκοι

Πριν τρεις μήνες τοποθέτησα στο MTB μου τους οβάλ δίσκους της Rotor, γνωστούς ως Qrings, που υπόσχονται 4.1% περισσότερη δύναμη και 9.1% λιγότερο γαλακτικό οξύ -σοβαρές βελτιώσεις για οποιονδήποτε κυνηγά το "καλύτερο". Η θεωρία των οβάλ δίσκων ευαγγελίζεται ότι η μεταβλητή τους διάμετρος προσφέρει αντίστοιχα μεταβλητό βήμα, το οποίο αν ταιριάξουμε καλά στο "νεκρό σημείο" του πεταλαρίσματος μας (=όταν το κάθε πόδι μας είναι στο υψηλότερο σημείο της περιστροφής, πριν αρχίσει να εφαρμόζει δύναμη) μπορούμε ν' αντιλογίσουμε εν μέρει το κενό αυτό και να έχουμε μια πιο "στρωτή" παραγωγή δύναμης.

Οι μη-στρογγυλοί δίσκοι δεν είναι καινούργια σύλληψη, η Shimano πριν περίπου 20 χρόνια έκανε την αρχή με το σύστημα Biopace, που όμως γρήγορα καταργήθηκε μετά από παράπονα χρηστών για πόνους στα γόνατα. Έκτοτε, τα παράπονα αυτά "στοιχειώνουν" κάθε δίσκο που δεν είναι στρογγυλός. Τι διαφορετικό έχουν λοιπόν τα ισπανικά Qrings ώστε να πετύχουν εκεί που ο ιαπωνικός κολοσσός απέτυχε;

  • Η πρώτη διαφορά μεταξύ Qrings και Biopace είναι ότι τα μεν είναι πράγματι ελλειπτικά, ενώ τα δε ήταν ασύμμετρα με σχήμα που θύμιζε αυγό.
  • Κατά δεύτερον, ο σκοπός τους ήταν διαφορετικός -με τα Qrings να προσφέρουν μαλακότερο πάτημα στο "νεκρό σημείο", ενώ τα Biopace το βαρύτερο πάτημα στο ίδιο σημείο. Έτσι, ενώ η Rotor θέλει να εξομαλύνει το πεταλάρισμα, η Shimano τότε θεωρούσε πως ήταν αποδοτικότερο να χρησιμοποιούμε τη δύναμη μας για να γυρίσουμε γρήγορα το ωφέλιμο σημείο της περιστροφής (όπου είχε τοποθετήσει το μαλακότερο πάτημα) και να εκμεταλλευτούμε την ορμή που δημιουργείται από το πεταλάρισμα για να ξεπεράσουμε το νεκρό σημείο (όπου είχε τοποθετήσει το βαρύτερο πάτημα).
  • Τρίτη και εξίσου σημαντική διαφορά είναι πως τα Qrings είναι ρυθμιζόμενα (3 + 2 θέσεις) αφού το "νεκρό σημείο" του πεταλαρίσματος μπορεί να διαφέρει ελαφρώς από ποδηλάτη σε ποδηλάτη, όπως επίσης ανάλογα με τις σχέσεις μετάδοσης και το μήκος των βραχιόνων.
  • Συνεπώς, οι ομοιότητες των Qrings και Biopace είναι αποκλειστικά αισθητικές.

Φυσικά δεν εννοώ να θίξω τη Shimano ως εταιρία, καθώς το Biopace έχει μεγαλύτερη ηλικία απ' ότι ορισμένοι αναγνώστες του παρόντος άρθρου. Θεωρώ όμως ότι τα παραπάνω ξεκαθαρίζουν απόλυτα τις διαφορές των δύο προϊόντων και λύνουν παρεξηγήσεις που επικρατούν χρόνια τώρα.

Shimano Biopace

Ωραία η θεωρία, στην πράξη πως σου φάνηκαν;

Χρησιμοποίησα τα Qrings στο mountain bike μου αντικαθιστώντας τα προϋπάρχοντα στρογγυλά 38/24 με ελλειπτικά 38/25. Τα πρώτα λεπτά πεταλαρίσματος μου φάνηκε περίεργη η αίσθηση τους, αλλά κατά τη διάρκεια της προπόνησης άρχισα να τα συνηθίζω. Παρατήρησα ότι η επίδραση τους είναι ευκολότερα αντιληπτή σε κομμάτια που απαιτούν περισσότερη δύναμη, όπως π.χ. σύντομες απότομες ανηφόρες. Επίσης, σε σαθρά ανηφορικά όπου απαιτείται απόλυτα στρωτό πεταλάρισμα προκειμένου να διατηρηθεί η πρόσφυση και να μη σπινιάρει το ελαστικό, υπήρχε βελτίωση στη συμπεριφορά του ποδηλάτου. Η δεύτερη μέρα μου με τα Qrings ήταν ένας αγώνας Marathon στη Σαλαμίνα, όπου προς το τέλος του είχα κάποιες ασυνήθιστες μυϊκές ενοχλήσεις, στα πλάγια των γλουτών μου. Η Rotor προειδοποιεί ότι χρειάζονται περίπου 200Km για να συνηθίσει απόλυτα ένας ποδηλάτης τους ελλειπτικούς της δίσκους, και τελειώνοντας τον αγώνα βρισκόμουν περίπου στα μισά αυτού του περιθωρίου. Κάθε χωμάτινη προπόνηση μου και αγώνας που έτρεξα έπειτα, με έπεισαν ακόμη περισσότερο για τα πλεονεκτήματα των Qrings και παρατηρώ ότι πλέον χρησιμοποιώ τον μεγάλο δίσκο όλο και περισσότερο (το 4.1% παραπάνω δύναμης μήπως;), πράγμα που σημαίνει ότι ποδηλατώ γρηγορότερα.

Rotor Qrings οβάλ δίσκοι

Αυτό με τα 9.1% λιγότερα γαλακτικά οξέα πραγματικά δε μπόρεσα να το εντοπίσω, και δεν είναι κάτι που είμαι σε θέση να μετρήσω προς επιβεβαίωση ή διάψευση. Είμαι σίγουρος όμως ότι με τους ελλειπτικούς δίσκους της Rotor κατατροπώνω τα απότομα ανηφοράκια με μεγαλύτερη ευκολία, σπινιάρει λιγότερο ο πίσω τροχός μου, και μπορώ να πεταλάρω για περισσότερη ώρα με το μεγάλο δίσκο. Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών μηνών, δεν έχω νιώσει τον παραμικρό πόνο στα γόνατα μου ή οποιαδήποτε άλλη άρθρωση των ποδιών.

Μειονεκτήματα υπάρχουν;

Ναι, όπως με κάθε τι καλό, υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα:

  • Το κόστος ενός σετ Qrings για MTB κοστίζουν €168, ενώ για ποδήλατο δρόμου φτάνουν τα €175. Περίπου όσο κοστίζουν οι αντίστοιχοι δίσκοι XTR δηλαδή.
  • Ανάλογα με τη μετάδοση, μπορεί να αυξηθεί ο χρόνος που χρειάζεται η αλυσίδα ν' ανέβει από το μικρό στο μεγάλο δίσκο (σε κατεβάσματα δε διαπίστωσα απολύτως κανένα πρόβλημα).
  • Ζυγίζουν λίγο περισσότερο από τους αντίστοιχους στρογγυλούς δίσκους, περίπου κατά 20-30gr. Πιο συγκεκριμένα, το 38 δοντιών Qring έχει βάρος 72gr και το 25 δοντιών ζυγίζει 24gr.
  • Θα πρέπει να βάλετε Qrings σε όλα τα ποδήλατα σας, επειδή οι συνεχείς αλλαγές από στρογγυλό σε ελλειπτικό και τούμπαλιν εγγυώνται μυικούς πόνους στα πόδια.

Θα ξαναγύριζες σε στρογγυλούς δίσκους;

Σε καμία περίπτωση. Τα Qrings με έχουν βοηθήσει σε βαθμό που μπορώ ν' αντιληφθώ χωρίς τη χρήση εξοπλισμού μέτρησης, όπως όταν άλλαξα το 26άρι ΜΤΒ μου για 29άρι. Ναι, υπάρχουν νούμερα που δείχνουν ότι είναι καλύτερα -η αίσθηση του να πηγαίνεις γρηγορότερα όμως, δεν περιγράφεται με νούμερα.

(σ.σ. σύντομα η αντιπροσωπεία θα ξεκινήσει πρόγραμμα ελεύθερων δοκιμών για τα Qrings, μέσω του δικτύου πωλήσεων της)

Βαθμολογία:9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Rotor  |  Αντιπρόσωπος: Ksports