Εργοφυσιολογία κουρσάρων 1

Ως μέλος του iCycling team, εγώ, ο ghost_shox καλωσορίζω μια καινούρια φυσιογνωμία στις σελίδες μας. Ο άνθρωπος που μου άνοιξε τα μάτια στις χημικές διεργασίες της άσκησης και στην αξία της ποιοτικής προπόνησης. Αξίζει να αναφέρω ότι γνωριστήκαμε σε ερευνητικό πρόγραμμα στην Ελλάδα.Ναι, στην Ελλάδα! Πολλές φορές πλέον σε έναν αγώνα βλέπω κάτι και το μεταφράζω με τα όσα έμαθα από τον Βαγγέλη. Αν είστε σε θέση να ολοκληρώσετε ένα brevet ή ένα αγώνα xc άνω των 40χλμ τότε μια εργομέτρηση θα δώσει και σε εσάς πολύτιμες πληροφορίες για βελτίωση. Είναι η εφαρμογή του το logo: stop working out - start training.

Στη πρώτη τριάδα άρθρων θα αναλύσουμε θέματα κουρσάρων. Καθαρά επιστημονικά και με βιβλιογραφία να υποστηρίζει τα γραφόμενα. Όσοι βγάζετε σπυράκια με τα γυριστά τιμόνια κάνετε υπομονή, θα έρθει και η σειρά σας. Ήδη έχω κρυφοκοιτάξει και ξέρω πως έχουμε καλά άρθρα και για εσάς. Και τώρα η πένα στον εργομέτρη.

Αγαπητοί φίλοι ονομάζομαι Ρουσόπουλος Βαγγέλης και είμαι Γυμναστής – Εργοφυσιολόγος. Επί τη ευκαιρία της πρώτης μας επαφής θα ήθελα να σας ενημερώσω για τον τρόπο λειτουργίας αυτής της στήλης. Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του iCycling που μου δίνουν την ευκαιρία μέσω της ιστοσελίδας τους να συνδράμω όσο είναι δυνατόν στην ενημέρωση και στην κατανόηση πρακτικών και μεθόδων σχετικών με την φυσιολογία της άσκηση του ποδηλάτου. Σε καμιά περίπτωση πρόθεσή μου δεν είναι η απαξίωση του επαγγελματία προπονητή, ούτε η επιβολή προσωπικών αντιλήψεων και πιστεύω. Τα στοιχεία που θα σας μεταφέρω κατά καιρούς προέρχονται από επιστημονικά ερευνητικά δεδομένα τα οποία θα παραθέτονται ως αναφορές στο τέλος κάθε κειμένου, προκειμένου ο καθένας να μπορεί να ανατρέξει στην πηγή και να βρει και να διαβάσει ότι επιπλέον του παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Το φυσιολογικό προφίλ ενός επιτυχημένου επαγγελματία ποδηλάτη αποτελεί φάρο και πυξίδα για τον οποιοδήποτε θέλει να ασχοληθεί αγωνιστικά με την ποδηλασία προκειμένου να γνωρίζει ποια στοιχεία είναι απαραίτητα να αναπτυχτούν μέσω της προπονητικής διαδικασίας. Στην πραγματικότητα το γιατί στην προπόνηση. Η απάντηση στο γιατί ακολουθώ ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης και ποια φυσιολογικά χαρακτηριστικά επιδιώκω να βελτιώσω, πέρα από μια γενική απάντηση που έχει να κάνει με τη γενική βελτίωση που αντικατοπτρίζεται μέσω του χρονομέτρου. Παράλληλα η άγνοια της πλειονότητας των ερασιτεχνών ποδηλατών που με επισκέπτονται στο εργαστήριο για το ποιες παραμέτρους θα πρέπει να αξιολογήσουμε, ποια η σημασία τους και ποια η σχέση τους με την αγωνιστική απόδοση, με οδήγησαν στην επιλογή του να ξεκινήσω με τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά επαγγελματιών ποδηλάτων.

Στόχος λοιπόν της παρακάτω ανασκόπησης της βιβλιογραφίας είναι η παρουσίαση και επεξήγηση των φυσιολογικών παραμέτρων που θα πρέπει να διαθέτει ένας καλός ποδηλάτης και που επιδέχονται μεταβολές μέσω της προπονητικής διαδικασίας. Γνωρίζοντας τα στοιχεία αυτά είναι εύκολο για τον κάθε ένα που στοχεύει να πάρει μέρος σε κάποιους αγώνες να κάνει την αυτοκριτική του και να αξιολογήσει τα προσωπικά του συν και πλην και να επιλέξει τους αγώνες που του ταιριάζουν. Τρόποι βελτίωσης της αγωνιστικής απόδοσης και προπονητικά θέματα θα είναι το κύριο αντικείμενο στις επόμενες στήλες.

Σωματομετρικά χαρακτηριστικά. Καθώς η ποδηλασία δρόμου είναι ένα αγώνισμα το οποίο απαιτεί υψηλή απόδοση πάνω σε διαφορετικά τερέν (π.χ. επίπεδες, επικλινής ή κατακλινής διαδρομές) και διαφορετικές αγωνιστικές καταστάσεις (π.χ. χρονόμετρο ή κίνηση μέσα σε ένα γκρουπ αθλητών) εν μέρει η αγωνιστική απόδοση επηρεάζεται από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του αθλητή.

fat.jpg

Τα χαρακτηριστικά αυτά αφορούν το σωματικό βάρος, ύψος, λίπος, την επιφάνεια σώματος, την εμπρόσθια επιφάνεια σώματος και το δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ – Βάρος προς ύψος στο τετράγωνο). Έτσι ανάλογα με την εξειδίκευσή του ποδηλάτη τα χαρακτηριστικά αυτά διαφέρουν Πίνακας 1. Αθλητές καλοί σε αγώνες χρονομέτρου (ΤΤC, time trial cyclists) και σε επίπεδες διαδρομές είναι συνήθως ψηλότεροι και βαρύτεροι (ύψος:180-188cm, βάρος:70-78kgr, BMI~22 ) συγκριτικά με αθλητές που διακρίνονται σε ανηφορικές διαδρομές (UC, uphill cyclists), (172-179cm ύψος, 60-66Kg βάρος και BMI:19-20). Οι πρωταθλητές των τελευταίων χρόνων είναι ικανοί να αποδίδουν εξίσου καλά και στα δύο τερέν (ALC, all terrain cyclists), ωστόσο τα σωματομετρικά τους χαρακτηριστικά είναι πιο κοντά σε αυτά των TTC (ύψος:180cm, βάρος:70kgr). Το ποσοστό του σωματικού λίπους (%Fat) από την άλλη πλευρά δεν διαφέρει ιδιαίτερα ανάλογα με την εξειδίκευση του αθλητή. Ξεκινάει από τιμές κοντά στο 10% (χρησιμοποιώντας την μέθοδο των δερματοπτυχών) κατά τους χειμερινούς μήνες και σταδιακά μειώνεται φτάνοντας περίπου στο 9% την άνοιξη και κοντά στο 8% τους καλοκαιρινούς (αγωνιστικούς μήνες).

Πίνακας 1. Σωματομετρικά χαρακτηριστικά των επαγγελματιών ποδηλατών δρόμου (Padilla et.al. 1999)

Χαρακτηριστικά FTC TTC ATC UC

Ηλικία (έτη)

27±3

28±5

25±2

25±4

Ύψος(cm)

186±4

181±6

180±2

175±7

Βάρος(kg)

76±3

71±6

68±3

62±4

Επιφάνεια σώματος (m2)

2,00±0,06

1,91±0,11

1,87±0,04

1,76±0,10

Εμπρόσθια επιφάνεια σώματος (m2)

0,37±0,01

0,35±0,02

0,35±0,01

0,33±0,02

FTC = flat terrain, TTC = time trials, ATC = all terrain, UC = uphill cyclists

Η βιβλιογραφία του άρθου ακολουθεί αναλυτικά στο τρίτο και τελευταίο μέρος. 

blood-sample.jpg

ERGOSCAN - www.ergoscan.gr

Εργαστήριο Αξιολόγησης Ανθρώπινης Απόδοσης

Εμμανουήλ Παππά 13, Αιγάλεω

Ρουσόπουλος Βαγγέλης
PhD Φυσιολογία της Άσκησης
τηλ. 6973023277
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.