Μεταβατική περίοδος διπλής αγωνιστικής κορύφωσης

Η διεξαγωγή του πανελληνίου πρωταθλήματος δρόμου ανδρών-γυναικών σηματοδοτεί για την πλειονότητα των αθλητών την ολοκλήρωση της αγωνιστικής περιόδου καθώς ακολουθεί μια περίοδο 6-8 εβδομάδων στο οποίο δεν διεξάγονται αγώνες υψηλού ενδιαφέροντος. Πολλοί αθλητές αγωνίζονται με την εθνική ομάδα στα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν κίνητρο για να συνεχίσουν το ίδιο δυναμικά αυτούς τους δύο μήνες έως ότου φθάσει ο Σεπτέμβρης όπου το πανελλήνιο Ζευγών, Ομαδικής Χρονομέτρησης και αρκετοί αγώνες ανάβασης και γενικότερα διασυλλογικοί αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον και υπάρχει έντονη δράση.

Εάν ο αθλητής έχει κουραστεί από τα πολλά αγωνιστικά χιλιόμετρα σε συνδυασμό με τους έντονους ρυθμούς καλό θα είναι να ξεκουραστεί 7-10 μέρες και να επανέλθει στην προπόνηση με γεμάτες τις “μπαταρίες”. Η ξεκούραση μπορεί να είναι παθητική, αλλά προτιμότερο θα ήταν να ξεκουραστούμε ενεργά και αφού οι καιρικές συνθήκες ευνοούν η Θάλασσα και ειδικότερα το κολύμπι αποτελούν μια πολύ καλή λύση.

Σε αυτή την περίπτωση θα έχει σχεδιάσει στην αρχή του έτους διπλή κορύφωση στο προπονητικό του πλάνο οπότε μετά την ξεκούραση καλό θα είναι να ξεκινήσει μια εβδομάδα προσαρμογής με προπονήσεις αντοχής και έπειτα να ακολουθήσουν οι προπονήσεις δύναμης και μυϊκής αντοχής. Σε αυτή την φάση μπορούμε να βελτιώσουμε και τυχόν αδυναμίες που εντοπίσαμε στην πρώτη κορύφωση ώστε να είμαστε πιο δυνατοί και πιο έτοιμοι για τους αγώνες που επέρχονται. Φρόνιμο είναι να προσέξουμε και το στυλ μας καθώς οι χαλαρές προπονήσεις επικουρούν ώστε να διορθώσουμε λάθη (ύψος σέλας, τιμονιού, παπούτσια, πεταλάρισμα).

Ασκήσεις με βάρη δύναται να εκτελεστούν για ένα μεσόκυκλο 3-5 εβδομάδων καθώς συντελούν ώστε να διατηρήσουμε σε καλό επίπεδο την δύναμη μας.