Iti Epic 2013 - Untitled report

Χθες Κυριακή 19 Μαΐου, 266 γενναίοι -μαζί και η αφεντιά μου- έλαβαν εκκίνηση για τον δυσκολότερο μονοήμερο αγώνα Ορεινής Ποδηλασίας στην Ελλάδα, το Iti Epic 2013: Ξεκινώντας από την Παύλιανη, κληθήκαμε να καλύψουμε 60 χιλιόμετρα μέσα στη μαγευτική φύση της Οίτης, με τους στρωτούς δασικούς να διακόπτονται από τεχνικά μονοπάτια. Τα θετικά υψομετρικά της διαδρομής ξεπερνούν τα 2.100m με τις πιο απαιτητικές ανηφόρες να ξεκινούν μετά το πρώτο μισό του αγώνα.

Με μια μικρή καθυστέρηση, η εκκίνηση δόθηκε γύρω στις 11:30 και η πρώτη τσιμεντένια ανηφόρα μέσα στο χωριό μαζί με τη χωμάτινη συνέχεια της, γρήγορα διαχώρισαν τους ταχύτερους από τους λιγότερο προπονημένους αναβάτες.

Iti Epic 2013
Iti Epic 2013

Ο φαρδύς δασικός δρόμος άρχισε να γίνεται πιο επίπεδος, και αμέσως μετά ακολουθήσαμε μια κατηφορική παράκαμψη του, που μας οδηγούσε στο πρώτο μονοπάτι του αγώνα. Όπως σε κάθε πρώτο μονοπάτι κάθε αγώνα mountain bike, υπήρξαν οι "φιλόδοξοι" που ενώ γνωρίζουν ότι δε βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα του μονοπατιού, δε θέλουν και να χάσουν τη θέση που κέρδισαν στην προηγούμενη ανηφόρα, έτσι αναγκάζονται να διατηρήσουν ένα πανικόβλητο τέμπο με κίνδυνο να εμβολιστούν από πίσω αν κόψουν ταχύτητα σε κάποιο εμπόδιο. Γρήγορη υπενθύμιση στον εαυτό μου ότι ο στόχος για κάθε αγώνα είναι α) να μη χτυπήσω β) να περάσω καλά γ) να τα δώσω όλα, και η ευκαιρία να προσπεράσω μου δόθηκε.

Βγαίνοντας από το μονοπάτι, η ανηφόρα περνά από το πρώτο σημείο τροφοδοσίας στο 11ο χιλιόμετρο, και στη συνέχεια συνεχίζει για το δεύτερο μονοπάτι. Πλέον, οι αποστάσεις μεταξύ των αθλητών σταθεροποιούνται και περνάω περισσότερο χρόνο μόνος, ακούγοντας τους ήχους του δάσους και τους δικούς μου. Η ώρα περνά γρήγορα, δίχως να το καταλάβω έχω καλύψει ήδη το 1/3 του αγώνα και οδεύω για τη μέση. Αν έτρεχα αγώνα cross country σήμερα αντί για Marathon, κάπου εδώ θα τερμάτιζα μια διασκεδαστική διαδρομή.

Χιλιόμετρο 30, η μέση του αγώνα. Αυτό είναι το σημείο που το Iti Epic σου ζητά να ψάξεις μέσα σου, να βρεις τον καλύτερο εαυτό σου και να τον βάλεις να δουλέψει σκληρά: Να έχεις τρέξει ήδη ένα XC, και στο τέλος του να ξεκινάς μία από τις πιο δύσκολες χωμάτινες ανηφόρες που θα δεις ποτέ σου, ώστε 5 χιλιόμετρα αργότερα που θα έχει τελειώσει η πάλη σου μαζί της, να σε παραλάβει ένα στενό κατηφορικό μονοπάτι για να σου φάει ότι δεν άγγιξε η μεγάλη αδελφή του.

Χιλιόμετρο 38, διάλειμμα από τη βία. Ο καλύτερος σου εαυτός είναι κουρασμένος, όμως αν θέλεις να κερδίσεις το στοίχημα με το ρολόι ή τον ανταγωνισμό, η μόνη λύση είναι να πεταλάρεις όσο πιο γρήγορα μπορείς. Δασικοί και μονοπάτια πλέον έχουν γίνει ένα καταπράσινο μωσαϊκό και συγκεντρώνεσαι στην πορεία σου. Όλα τα άλλα συλλαμβάνονται από την περιφερειακή σου όραση και την ακοή σου. Άλλοτε βρεγμένος από πέρασμα ποταμού, άλλοτε να καίγεσαι από την ήλιο στην ανηφόρα, το πετάλι γυρίζει ασταμάτητα.

Χιλιόμετρο 46, περισσότερη ανηφόρα. Χιλιόμετρο 48, πάλι κατηφόρα. Πλέον τη φοβάμαι περισσότερο από την ανηφόρα, είμαι κουρασμένος και το λάθος μπορεί να συμβεί πριν το αντιληφθώ. Η τεχνολογία με βοηθά να "κλέψω" φέρνοντας στο καντράν του GPS μου την αντίστροφη μέτρηση απόστασης και υψομετρικών που με περιμένουν. Φάγαμε τον γάιδαρο και έμεινε η ουρά. Ελπίζω να μη μου κάτσει στο λαιμό η τούφα απ' την άκρη της ουράς. Λίγο αργότερα οι τελευταίες ανηφόρες του αγώνα είναι παρελθόν, και κινούμαι ανάμεσα σε παιδιά που τερματίζουν τη "μικρή" διαδρομή των 30 χιλιομέτρων. Κάποιος μου παραχωρεί τη θέση του για να μπω πρώτος στο τελευταίο μονοπάτι. Ο τερματισμός είναι κοντά, στο μυαλό μου ήδη ακούω τη μουσική και τις φωνές του κόσμου. Λίγα λεπτά αργότερα, τα ακούω και στα αυτιά μου. Τελευταίο σπριντ, χρειάζομαι κάθε δευτερόλεπτο για να κερδίσω τον περυσινό μου εαυτό με όση μεγαλύτερη διαφορά μπορώ.

Iti Epic 2013

Περνάω τη γραμμή του τερματισμού, φρενάρω. 4 ώρες και 17 λεπτά. Η φετινή διαδρομή ήταν μεγαλύτερη και δυσκολότερη, αλλά κέρδισα τον παλιό μου εαυτό κατά σχεδόν 20 λεπτά. Είμαι χαρούμενος! Κοιτάζω το βουνό, ήταν η τρίτη φορά που πάλεψα μαζί του και το κέρδισα. Ανυπομονώ για την επόμενη...

(Σε αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, τα οποία θα δημοσιευτούν αμέσως μόλις τα λάβουμε Κατεβάστε τα αποτελέσματα εδώ)