Κατασκευαστές: BH Bikes

Η Beistegui Hermanos S.A. ή BH Bikes είναι μια Ισπανική εταιρία κατασκευής ποδηλάτων που ξεκίνησε το 1909 στο Eibar, μια βάσκικη επαρχιακή πόλη με παράδοση στη μεταλλουργία και την κατασκευή όπλων. Εκεί, οι τρεις αδελφοί, Domingo, Juan και Cosme Beistegui αποφάσισαν να αλλάξουν το αντικείμενο της οικογενειακής τους επιχείρισης από κατασκευή όπλων σε κατασκευή ποδηλάτων. Γνώριζαν από την αρχή ότι ένα ελαφρύ και ευκίνητο ποδήλατο αποτελούσε μια ουσιώδη βοήθεια για οποιονδήποτε αθλητή ποδηλασίας, και με αυτή την ιδέα στο μυαλό τους ξεκίνησαν να δημιουργούν τα ποδήλατα που καθιέρωσαν την BH Bikes στο παγκόσμιο ποδηλατικό στερέωμα.

Η BH πλέον βρίσκεται στη Vitoria-Gasteiz, την πρωτεύουσα της χώρας των Βάσκων. Εκεί, κατά τη δεκαετία του '60 το κύριο εργοστάσιο της εταιρίας κατασκεύαζε όχι μόνο πλαίσια, αλλά τα πάντα -από ακτίνες έως σέλες και τιμόνια. Στις αρχές του '90 η Beistegui Hermanos εξαγόρασε την Cycles Peugeot και ίδρυσε την εταιρία Cycleurope στην οποία ανήκουν οι Bianchi, Gitane, Monark και άλλα μεγάλα ονόματα της ποδηλατικής αγοράς. Το 1996 η BH Bikes πούλησε τη Cycleurope με στόχο να επικεντρωθεί στις αγορές της Ισπανίας και Πορτογαλίας. Το 2001 όμως, επιθυμώντας μεγαλύτερη ανάπτυξη, στόχευσε και πάλι στην Πανευρωπαϊκή αγορά.

Σήμερα η BH Bikes διαθέτει δύο εργοστάσια στη Vitoria και άλλο ένα στη Πορτογαλία. Οι εγκαταστάσεις αυτές διαθέτουν ακόμη και εξοπλισμό CNC-laser και πέρα από την γκάμα των ποδηλατικών τους προϊόντων κατασκευάζουν επίσης μηχανήματα γυμναστικής αλλά και ανταλλακτικά για τις BMW και Mercedes-Benz. Παράγει περισσότερα από 200.000 ποδήλατα ετησίως, με το 50% της παραγωγής της να απορροφάται από την Ισπανική αγορά ενώ τα υπόλοιπα πωλούνται σε άλλες χώρες.

BH Bikes και χορηγίες

Από τις αρχές της, η εταιρία ασχολήθηκε με τις χορηγίες αθλητών και ποδηλατικών ομάδων, και μέσα από τις συνεργασίες αυτές βελτίωνε διαρκώς τα προϊόντα της. Η διαδικασία αυτή βοήθησε τη Beistegui Hermanos να πετύχει σημαντικά επιτεύγματα, όπως την πρώτη θέση στον πρώτο Ποδηλατικό Γύρο Ισπανίας και τη νίκη του Federico Echave στη θρυλική ανάβαση Alpe d’Huez κατά το Tour de France του 1987.

Τα τελευταία χρόνια, μέσω της χορηγίας ομάδων του Pro Tour teams όπως οι Liberty Seguros, Astana και AG2R η BH Bikes εξέλιξε μια σειρά εξειδικευμένων ποδηλάτων δρόμου υψηλών επιδόσεων, με χαμηλότερο βάρος και βελτιωμένη ακαμψία κα εργονομία. Η εταιρία που μετρά ήδη 102 χρόνια ζωής και έχει επενδύσει σημαντικά στην τεχνολογία σύνθετων υλικών, μπορεί επίσης να υπερηφανεύεται ότι κατασκεύασε στο πρώτο monocoque carbon πλαίσιο με βάρος κάτω από 800 γραμμάρια, τοποθετώντας το όνομα της ψηλά στις προτιμήσεις όλων όσων αναζητούν υπερελαφρά πλαίσια ποδηλάτων. Έτσι, το λεκτικό "Ultralight Bicycles" συνοδεύει πια το λογότυπο της BH παντού δείχνοντας τι πέτυχε μέσα σε έναν αιώνα σκληρής δουλειάς, εμπειρίας και συνεχούς εξέλιξης υπερελαφρών ποδηλάτων που εξαρχής είχαν στόχο να βελτιώσουν τις επιδόσεις του ποδηλάτη.

Συνεχής εξέλιξη σε όλους τους τομείς

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών για εύκολη, οικολογική μετακίνηση των ανθρώπων εντός και εκτός πόλης, η Beistegui Hermanos S.A. πρόσφατα μπήκε στην αγορά των ηλεκτρικών ποδηλάτων με την έναρξη της σειράς "BH Emotion" (ΒΗ Easy Motion) που περιλαμβάνει ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα πόλης, άσκησης (fitness) και βουνού. Τα ποδήλατα αυτά ενσωματώνουν ηλεκτρικές τεχνολογίες FDS, RDS, IBS από τις Bosch και Panasonic.

Αντιπροσώπευση στην Ελλάδα

Η BH Bikes αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από την εταιρία Sportlife στον Άλιμο Αττικής.