Περπατάω στο δάσος κι ακούω βοή, πέντε χιλιάδες είναι πολλοί;

μωρεεε Μανωλιό, μην είναι πεντακόΣοι να πάρω τη μαΣαίρα μου? Μην είναι Σίλιοι να βγάλω την ντουφέκα μου..?  -Αδέρφι μου, 'εν είναι πεντακόΣοι μήδε οι διπλοί, θαρρώ πως μέτρησα δυόμιση Σιλιάδες τΣε ήταν τΣι άλλοι.. τόσοι!

Εκείνη η Κυριακή στις 09 Μαϊου έβραζε. Δεν ήταν μόνο η ζέστη αλλά ο παλμός και η αισιοδοξία που μετέδιδαν 5000(!) άνθρωποι που με την εκδήλωσή τους δήλωσαν ξεκάθαρα πως απαιτούν κάτι να αλλάξει και πιστεύουν ότι δεν είναι αργά για την υιοθέτηση ευρωπαϊκών λύσεων μετακίνησης. Μπορεί αυτή η Ποδηλατοπορεία να ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών με κόσμο αισθητά πιο συνειδητοποιημένο αλλά και πολιτισμένα διαμαρτυρόμενο, μα δεν ήταν η μοναδική που γινόταν εκείνη τη μέρα. Ταυτόχρονα, την ίδια ώρα, άλλες 31 πόλεις (τριάντα-μία!) σε όλη την Ελλάδα διοργάνωναν κάτι παρόμοιο κάνοντάς την "Πανελλήνια". Δείτε για παράδειγμα την εκδήλωση Ναυπλίου, ενώ μπορείτε πάντα να βρείτε από αρκετές πόλεις της Ελλάδας στο youtube.

Παραδοσιακά οι ποδηλατοπορείες είναι ειρηνικές εκδηλώσεις που συνοδεύονται από την Τροχαία για καθαρά λόγους ρύθμισης κυκλοφορίας και όχι αστυνόμευσης αφού ποτέ δεν έχουν παρατηρηθεί επεισόδια και κατά τις οποίες μετά την συγκέντρωση στον Πεδίο του Άρεως, τα μέλη της θα πορευτούν ρολάρωντας εντελώς χαλαρά σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, προάγοντας το μήνυμα της οικολογικής μετακίνησης που το ποδήλατο προσφέρει, χωρίς άλλα ευτράπελα. Θα ακουστούν και τα συνθήματα που σχεδόν πάντα περιέχουν χιούμορ αλλά κυρίως θα ακουστούν μικρά, μεγάλα, παιδικά, παράξενα έντονα, μα σίγουρα χιλιάδες κουδουνάκια. Ο παραδοσιακός ήχος του ποδηλάτου για κάποιους είναι ο πιο αναγνωρίσιμος και ιδιαίτερος ήχος του κόσμου ενώ για άλλους η πλέον ευχάριστη μελωδία.

Ποδηλατοπορεία - Αθήνα

Η Ποδηλατοπορεία δεν είναι όμως μια άσκοπη εκδήλωση και μια ευκαιρία για βολτούλα. Διεκδικεί, έχει αιτήματα που κατατίθενται στην Βουλή και θα επιμένει μέχρι να πετύχει τα αυτονόητα για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Όπως αναφέρεται και στο website της ομάδας "Ποδηλάτισσες" (www.podilates.gr) τα βασικότερα αυτών είναι:

  • Ζητάμε Ποδηλατόδρομους για να κινούμαστε με ασφάλεια. Οι δρόμοι της Αθήνας σχεδιάστηκαν για 500.000 αυτοκίνητα και σήμερα κυκλοφορούν 2,5 εκατομμύρια. Κάθε χρόνο προστίθενται εκατοντάδες χιλιάδες άλλα. Η Αθήνα πραγματικά δεν έχει χώρο.
  • Ζητάμε την πρόσβαση στο Μετρό, όπως σε όλες τις ανθρωποκεντρικές πόλεις, έστω και υπό όρους.
  • Ζητάμε να αναθεωρηθεί ο δυσμενής για το ποδήλατο, αναχρονιστικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που δεν λαμβάνει υπόψη το ποδήλατο και δεν περιέχει ειδικά σήματα κυκλοφορίας που να ρυθμίζουν την κυκλοφορία ποδηλάτων.
  • Ζητάμε να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την προμήθεια ποδηλάτου. Υβριδικά αυτοκίνητα που καταναλώνουν ελαφρώς λιγότερη βενζίνη από τα συμβατικά επιβραβεύονται με την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας. Το ποδήλατο, το πιο καθαρό και ήπιο μέσο μετακίνησης εξακολουθεί να πληρώνει ΦΠΑ 19%, αντί του 4,5% όπως θα έπρεπε.

Σχετικά με τα αιτήματα μπορείτε να πληροφορηθείτε αναλυτικά με το σχετικό φυλλάδιο που θα βρείτε εδώ.

Οι νεοεισερχόμενοι στον χώρο του ποδηλάτου δεν έχουν κάτι για να ανησυχούν αν δεν έχουν ξανασυμμετάσχει αφού όπως θα παρατηρήσουν κάθε φορά στην εκδήλωση παρευρίσκονται πλήθος μικρά παιδιά ή ακόμα και μωρά στα ποδηλατικά καλαθάκια τους, χωρίς ποτέ να συμβεί άσχημο περιστατικό ασφαλείας. Επίσης είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να νιώσει κάποιος ενεργό μέλος μιας προσπάθειας που ενδιαφέρει όλους, να γνωρίσει κόσμο με κοινά ενδιαφέροντα και να ενημερωθεί για επόμενες δράσεις ή πως θα μπορούσε να βοηθήσει. Σε κάθε περίπτωση δεν θα κινδυνέψει και σίγουρα δεν θα βαρεθεί.

Το eBike.gr, το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό μοτοσυκλέτας και το μόνο που ενσωματώνει σταθερά μηνιαίο ποδηλατικό ένθετο μηνιαία, αγαπάει την ποδηλασία είτε σαν άθληση είτε σαν απλή μετακίνηση και πιστεύει ότι το ποδήλατο είναι πραγματικά τελικά το πιο αισιόδοξο μήνυμα στις μέρες μας.

Bonus material:

  • Όσοι θα θέλατε να κινήστε σε πιο ανθρώπινες και καλαίσθητες πόλεις και δεν γνωρίζετε πως να ξεκινήσετε να κάνετε κάτι γι' αυτό, περάστε μια βόλτα και από τους "Ποδηλάτισσες" : www.podilates.gr -Εκεί θα βρείτε όλες τις ανακοινώσεις των εκδηλώσεων εγκαίρως, πλούσιο υλικό για ενημέρωση αλλά και το κοντινότερό σας παράρτημα της ομάδας τους.
  • Για τους οπτικούς τύπους με φωτογραφικό μάτι προτείνω μια σελίδα γεμάτη.. πολλές χιλιάδες λέξεις :  http://tinyurl.com/2ew9kpa
  • Τέλος, για όσους επιθυμούν να γίνει επιτέλους η ζωή τους ποδήλατο, το website που παρήγαγε το εκπληκτικό επίσημο video της πορείας "PaperDay" : www.zoi-podilato.com

The video cannot be displayed because you have to accept the cookies first.