ευκολότερη συντήρηση αλυσίδας ποδηλάτου

Ο καθαρισμός και η λίπανση της αλυσιδας είναι χαρμόσυνα νέα για τη μετάδοση του ποδηλάτου σας, αλλά όχι για εσάς (χρόνος/ταλαιπωρία) ή το πολύτιμο carbon πλαίσιο σας, το οποίο ίσως να λερωθεί με ισχυρά χημικά που δεν είναι ό,τι καλύτερο για το φινίρισμα του. Μια πρακτική λύση που διευκολύνει τη συντήρηση του ποδηλάτου είναι το Powerlink της SRAM. Πρόκειται για "συνδετήρα" που αντικαθιστά έναν κρίκο της αλυσίδας και σας δίνει τη δυνατότητα να την αφαιρείτε γρήγορα και εύκολα από το ποδήλατο.

SRAM Powerlink

Το Powerlink τοποθετείται άνετα σε αλυσίδες Shimano και η τιμή του ξεκινά από περίπου €3, ανάλογα με την έκδοση (9πλη, 10πλη ή 11πλη). Το έχω δοκιμάσει εκτεταμένα στο ΜΤΒ μου για 2 χρόνια (σε 10πλες αλυσίδες Shimano XTR) χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, και μάλιστα χάρη στην ευκολία αυτή μπορώ να έχω δύο αλυσίδες: μία πάνω στο ποδήλατο και μία στην αποθήκη, καθαρή και λαδωμένη για την επόμενη προπόνηση ή αγώνα. Επίσης, χάρη στο Powerlink, μπορώ να καθαρίσω πιο εύκολα τα ροδάκια του πίσω εκτροχιαστή, να λαδώσω και να σκουπίσω την αλυσίδα εκτός ποδηλάτου, να πλύνω το ποδήλατο χωρίς να βρέξω την αλυσίδα κ.ο.κ.

Θεωρητικά, το άνοιγμα και κλείσιμο του Powerlink μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε απλό μυτοτσίμπιδο υπάρχει ήδη στην εργαλειοθήκη σας, αλλά ένα αξιοπρεπές εξειδικευμένο εργαλείο μόλις που ξεπερνά τα €10 σε κόστος και κάνει σαφώς καλύτερη δουλειά.