Λίπανση αλυσίδας

Η λίπανση της αλυσίδας αποτελεί ίσως το βασικότερο μέρος της συντήρησης ενός ποδηλάτου, όμως παρά τη φαινομενική ευκολία της εργασίας, βλέπουμε διαρκώς ποδηλάτες με αλυσίδες ξερές, πνιγμένες ή μαυρισμένες από το λάδι. Μια ξερή αλυσίδα στερεί επιδόσεις από το ποδήλατο όσο και μια βρώμικη, ενώ παράλληλα κινδυνεύει να σπάσει πάνω σε κάποια απότομη αλλαγή ταχύτητας. Αλυσίδες πνιγμένες-μαυρισμένες από το λάδι λειτουργούν ως μαγνήτες για σκόνη-χώμα και πολύ γρήγορα παύουν να είναι αποδοτικές.

Συμβουλές

  • Η πραγματική λίπανση της αλυσίδας συμβαίνει στο εσωτερικό της, όπου το λιπαντικό ελαχιστοποιεί τις τριβές μεταξύ των τμημάτων της.
  • Πριν λιπανθεί η αλυσίδα, πρέπει να είναι πεντακάθαρη -το ίδιο ισχύει για την κασέτα γραναζιών και τα ροδάκια του πίσω εκτροχιαστή.
  • Επιλέξτε λάδι κατάλληλο για το ποδήλατο σας και τις συνθήκες στις οποίες ποδηλατείτε. Μη χρησιμοποείτε ποτέ μαγειρικά έλαια, λάδια αυτοκινήτου ή άλλα ακατάλληλα λιπαντικά.

1. Λαδώνουμε τους κρίκους της αλυσίδας έναν-έναν

Κρατώντας ένα μαλακό απορροφητικό πανί κάτω από το σημείο, αρχίζουμε να λιπαίνουμε την αλυσίδα ρίχνοντας μία σταγόνα λάδι επάνω σε κάθε κυλινδράκι της. Επαναλαμβάνουμε για κάθε κυλινδράκι, μέχρι να λιπανθούν όλα. Μια καλή πρακτική είναι να βάλουμε την αλυσίδα στο μικρότερο πίσω γρανάζι πίσω και στο μεγαλύτερο δίσκο εμπρός όταν κάνουμε τη διαδικασία αυτή, ώστε το περισσευούμενο λάδι που θα τρέξει να λερώσει την υπόλοιπη μετάδοση όσο το δυνατόν λιγότερο.

Λίπανση αλυσίδας

2. Σκουπίζουμε το περισσευούμενο λάδι

Αφού λιπανθεί ολόκληρη η αλυσίδα, την "αγκαλιάζουμε" με το στεγνό μέρος του πανιού, και περιστρέφοντας τα πετάλια προς τα πίσω τη σκουπίζουμε ώστε να απαλλαγεί απ' όλο το περισσευούμενο λάδι που βρίσκεται στην εξωτερική της επιφάνεια. Λογικά, μετά από 2-3 περάσματα η αλυσίδα θα είναι αρκετά στεγνή ώστε να μην προσελκύσει σκόνη και βρωμιά από την πρώτη βόλτα.

Λίπανση αλυσίδας

3. Η αλυσίδα είναι έτοιμη!

Η αλυσίδα τώρα δείχνει στεγνή χωρίς να είναι ξερή. Σκουπίστε τα ροδάκια του πίσω εκτροχιαστή με το πανί, και έπειτα ρίξτε την αλυσίδα στο μικρό δίσκο εμπρός, και σκουπίστε το μεγάλο δίσκο. Μετά από την πρώτη βόλτα, μέρος του λιπαντικού που εισχώρησε στο εσωτερικό της αλυσίδας θα κάνει την εμφάνιση του στο εξωτερικό της μαζί με κάποια μαυρίλα. Σκουπίστε την αλυσίδα του ποδηλάτου και πάλι μετά το τέλος της πρώτης βόλτας για καλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος.

Το λάδωμα της αλυσίδας είναι η πιο απλή εργασία συντήρησης του ποδηλάτου μετά το φούσκωμα των ελαστικών. Είναι πολύ σπάνιο να χρειαστεί κάποιος βοήθεια με τη διαδικασία, αν όμως σας ενοχλεί η ιδέα να λερώσετε τα χέρια (και ίσως το πάτωμα) σας, μπορείτε να επισκεφθείτε ένα κατάστημα ποδηλάτων ώστε να φροντίσουν εκεί την αλυσίδα σας.

Υλικά / Εργαλεία που θα χρειαστείτε:

  • Λάδι αλυσίδας κατάλληλο για το ποδήλατο σας
  • Μαλακό απορροφητικό πανί. Δε χρειάζεται κάτι ειδικό, φροντίστε όμως να είναι στεγνό και σχετικά καθαρό.