Νώντας Λαμπρακόπουλος
Η κατάκτηση της 1ης θέσης στο EnduroMediterraneo

Συγχαρητήρια Νώντα για τη νίκη σου στο Enduro Mediterraneo του 2014! Χρόνια πριν από το βάθρο των αγώνων MTB Enduro όμως, είχες και μια καριέρα στο XC. Μίλησε μας γι’ αυτή, και πόσο σε βοήθησε στο Enduro.

Ευχαριστώ πολύ! Ναι, η σταδιοδρομία μου σαν αθλητής της ποδηλασίας είναι πολυετής όπως σημειώνεις. Με παρουσία σε αγώνες για πάνω από 15 χρόνια και με εκατοντάδες συμμέτοχες σε εγχωρίους και διεθνείς αγώνες και επίσης μια «σπάνια» συμμέτοχη σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κατάβασης (DH) και 4Χ το 2007, σαν μέλος της Εθνικής ομάδας.

Το μεγαλύτερο σχολειό ήταν και είναι οι αγώνες Cross-country. Είναι ένα άθλημα που απαιτεί να γνωρίζεις πολύ καλά τα όρια σου και το πώς θα διαχειριστείς την δύναμη σου. Τώρα για το Enduro MTB όσοι με γνωρίζουν καλά θα πουν ότι πάντα έκανα αυτό το είδος ποδηλάτου. Το πάντρεμα δύναμης και τεχνικής που απαιτεί το Enduro είναι ίσως το χαρακτηριστικό μου σαν αθλητής!

Νώντας ΛαμπρακόπουλοςΕν ώρα δράσης στον αγώνα Enduro του Πηλίου

Τι χρειάζεται να "δουλέψει" ένας αθλητής του XC που θέλει να μεταπηδήσει στο Enduro;

Το σίγουρο είναι η τεχνική. Τα δυνατά και γρήγορα περάσματα των ειδικών [διαδρομών], έκτος από φυσική κατάσταση απαιτούν τον απολυτό έλεγχο και όχι απλά να έχεις τρέλα στο μυαλό, όπως νομίζει πολύς κόσμος. Ένα ακόμα σημαντικό συστατικό είναι η εξειδίκευση στην οδήγηση ποδηλάτων με μεγάλες διαδρομές αναρτήσεων.

Νώντας Λαμπρακόπουλος2007 Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κατάβασης στο Ελατοχώρι, με τα χρώματα της Εθνικής ομάδας

Ανταγωνίστηκες ονόματα πολύ δυνατά στον χώρο του ελληνικού DH, είχες άγχος;

Για να πω την αλήθεια ναι, όπως σχεδόν έχουμε σε όλους τους αγώνες της ποδηλασίας, το άγχος όμως σταματά 5" πριν την εκκίνηση. Στο Enduro πρέπει να κανείς υπομονή μέχρι το τέλος της ημέρας, έως και το τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα προκειμένου να αναδεχθείς νικητής. Οι ειδικές ποικίλουν σε μήκος και δυσκολία και για να ανταπεξέλθεις πρέπει να αναπτύξεις σωστή στρατηγική.

Νώντας ΛαμπρακόπουλοςΣτην όμορφη Ξάνθη, λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό και την κατάκτηση της πρώτης θέσης

Πως προπονήθηκες για τους αγώνες του Enduro Mediterraneo;

Μιας και ο χρόνος για προπόνηση είναι ελάχιστος, αφού πολλές ώρες τις ημέρας βρίσκομαι στο κατάστημα μου (www.velocitybikes.gr), σημαντικό ρόλο έπαιξε η εμπειρία και το αθλητικό υπόβαθρο. Τον χειμώνα ξεκλέβω λίγο χρόνο καθημερινά, τις Κυριακές όμως απολαμβάνω πολύωρες προπονήσεις με το ποδήλατο δρόμου, με το οποίο χτίζω το κομμάτι της βασικής μου αντοχής.

Έπειτα κάνω και άλλα αθλήματα για να συμπληρώσω το παζλ της προπόνησης, όπως τα πατίνια ταχύτητας στα οποία προπονούμε τακτικά, και όταν ο καιρός το επιτρέπει διασκεδάζω κάνοντας καγιάκ και αναρρίχηση σε βράχο. Τις άσχημες μέρες με βροχή θα κάνω είτε γυμναστήριο είτε θα τσουλήσω πάνω στα καρούλια με το ποδήλατο δρόμου. Βέβαια όταν πλησιάζει κάποιος αγώνας ακολουθώ ένα πιο δυνατό πρόγραμμα αποκλειστικά στο βουνό, ενώ συμμετέχω και σε αγώνες κατάβασης και cross-country.

Νώντας ΛαμπρακόπουλοςΑπονομές στον αγώνα της Ξάνθης

Πες μου μερικά πράγματα για τον εξοπλισμό που χρησιμοποίησες. Κυρίως για το build του ποδηλάτου σου και το στήσιμο του!

Όπως και ο αθλητής είναι εξειδικευμένος για το Enduro, αντίστοιχα πρέπει να έχει και ένα εξειδικευμένο και το ποδήλατο. Το ποδήλατο μου είναι το TREK SLASH 9 650B σε μέγεθος Medium. Βασικό χαρακτηριστικό για την επιλογή του ήταν η πολύ προσεγμένη γεωμετρία του, που μου ταίριαξε γάντι. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο τον εξοπλισμό παίζουν οι αναρτήσεις του ποδηλάτου. Ο γαλλικός οίκος της BOS έκανε την διάφορα με τα κορυφαία αγωνιστικά αμορτισέρ που κατασκευάζει.

Είναι απίστευτο το συναίσθημα που προσφέρει ο απόλυτος έλεγχος κάτω από την πίεση του χρόνου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι πρώτες επαφές στα μονοπάτια που κάνω προπόνηση, στα όποια έριξα τους χρόνους στο Strava και μάλιστα με διαφορά. Η διαφορά εκτοξεύεται στα μεγάλα μονοπάτια/ειδικές μιας και η λειτουργιά των BOS είναι υποδειγματική και παραμένει ιδία ακόμα και μετά από 20 λεπτά έντονου κοπανήματος. Αυτό είναι και το πιο ουσιαστικό κομμάτι -πιστεύω- σ' ένα σωστό build ενός Enduro ποδηλάτου.

Νώντας ΛαμπρακόπουλοςΓλιστρώντας στην πούδρα της Δίρφης, στον δεύτερο αγώνα του κυπέλλου στα μέσα του καλοκαιριού

Θα σε δούμε αγωνίζεσαι και στο φετινό Enduro Mediterraneo;

Έχω ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία μέσα στον χειμώνα όπως κάθε χρόνο. Σίγουρα θα συμμετάσχω στους αγώνες του κυπέλλου με βασικό στόχο να είναι και πάλι η κατάκτηση του.

Νώντας ΛαμπρακόπουλοςΟ πρόγονος των αγώνων Enduro, τα MEGA-D στην Αχαράβη της Κερκύρας το 2005. Τα χρόνια μπορεί να περνάνε αλλά το πάθος παραμένει ίδιο!

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου Νώντα. Κλείνοντας, ποια θα έλεγες πως είναι η καλύτερη συμβουλή για όποιον θέλει να ξεκινήσει τους αγώνες Enduro ερχόμενος από άλλα αγωνίσματα του MTB;

Στο Enduro MTB σίγουρα η εξειδικευμένη προπόνηση και ο σωστός εξοπλισμός είναι 2 στοιχειά που πρέπει να προσέχουν οι αθλητές. Η φυσική κατάσταση και η τεχνική πρέπει να συνδυάζονται στο μέγιστο βαθμό και φυσικά το ποδήλατο του αναβάτη να μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις του αθλήματος. Σας ευχαριστώ και εγώ για το χρόνο σας …και ραντεβού στα βουνά!