Γιώργος Νείλας - Βασίλης Σημαντηράκης

Οι πρωταγωνιστές της αγωνιστικής ποδηλασίας Βασίλης Σημαντηράκης και Γιώργος Νείλας
μιλάνε για όλα ενόψει του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Δρόμου.

Γιώργο, όσο μεγαλώνεις γίνεσαι καλύτερος; Γιατί;

Ισχύει ειδικά για μένα που ξεκίνησα πριν 4 χρόνια. Με το καιρό αυξάνεται η αντοχή μου αλλά και το «μυαλό μου» οι τακτικές δηλαδή μέσα σε ένα αγώνα. Άλλωστε αποτι έχω διαβάσει σε άθλημα αντοχής μέχρι τα 35-36 σου βελτιώνεσαι.

Βασίλη, θα μπορούσες να φανταστείς ότι η αγάπη σου για το ποδήλατο θα σε έκανε επαγγελματία;

Δε το είχα σκεφτεί όταν ήμουν μικρός. Κάθε χρόνο κανείς ένα βήμα παραπάνω και κάποια στιγμή γυρνάς πίσω και λες «κοίτα να δεις!»

Γιώργο: Ισχύει ότι καθοδηγείς με τη πείρα σου άλλους αθλητές προπονητικα; Σκέφτεσαι να ασχοληθείς με αυτό;

Και τα δυο ισχύουν. Στην ομάδα μου έρχονται παιδιά που δεν είναι αθλητές όπως ξεκίνησα και εγώ. Βέβαια πολλοί έχουν προσωπικό προπονητή. Τα υπόλοιπα παιδία τα καθοδηγώ εγώ λόγω της εμπειρίας μου και επειδή έχω ασχοληθεί λίγο παραπάνω. Για το μέλλον το σκέφτομαι μήπως ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό τον τομέα, να κάνω κάποια σεμινάρια. Ενδιαφέρον μου φαίνεται.

Βασίλη, πιστεύεις ότι μπορεί να διακριθεί μεμονωμένα ένας αθλητής όταν είναι σε μια ομάδα με αρχηγό; Ποιοι οι προσωπικοί σου στόχοι;

Ο αρχηγός υπάρχει για να δίνει εντολές δεν είναι απαραίτητα ο πιο δυνατός ούτε δουλεύομε πάντα γι’αυτον. Στόχος της ομάδας στους αγώνες είναι η καλύτερη δυνατή θέση, δεν έχει σημασία ποιος θα την φέρει. Βέβαια η ομάδα συνεργάζεται και προωθεί τους πιο δυνατούς όπως είναι λογικό, ωστόσο εάν σε κάποιο αγώνα δείξεις ότι είσαι σε καλή κατάσταση τότε αντιστρέφονται οι ρόλοι! Κάθε χρόνο αλλάζουν πολλά πράγματα: αλλάζουν οι στόχοι, οι εμπειρίες οπότε μπορεί να πεις κάτι τώρα και του χρόνου να μην ισχύει ή να έχεις αλλάξει γνώμη. Σε γενικές γραμμές θέλω σιγά σιγά να βελτιώνομαι.

Βασίλη, μιας και είσαι επαγγελματίας πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να γίνει επαγγελματίας ποδηλάτης;

Θέλει πολύ προπόνηση και υπομονή. Υπάρχουν χρονιές που δεν έχεις καλή επίδοση. Τότε είναι που πρέπει να έχεις υπομονή και επιμονή, να μη σταματήσεις. Είναι δύσκολο γενικά αλλά τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Εμείς για καλή μας τύχη μας βοηθάει πολύ η ομάδα ότι πρόβλημα και αν έχουμε όπως και οι χορηγοί με τον εξοπλισμό και βέβαια οι αγώνες (στο εξωτερικό) που έχουν χρηματικό έπαθλο.

Γιώργος Νείλας - Βασίλης Σημαντηράκης

Γιώργο, συνδυάζεις επαγγελματική ενασχόληση με την ποδηλασία; Μπορεί να ένας εργαζόμενος να καταξιωθεί ή είναι τελικά θέμα ωραρίου;

Είναι δύσκολο να κάνεις πρωταθλητισμό και διάκριση σε πανελλήνιο επίπεδο εφόσον εργάζεσαι οκτάωρο καθώς η προπόνηση στη ποδηλασία απαιτεί και πολύ καλή προπόνηση. Στην Ελλάδα ίσως τα καταφέρει γιατί είναι πολύ χαμηλό το επίπεδο σε σχέση με άλλες χώρες. Μπορεί να υπάρξει η διάκριση όχι σε αγώνες αντοχής αλλά σε σιρκουι, χρονομέτρηση. Οι καλοί αθλητές άλλωστε είτε δεν εργάζονται είτε δουλεύουν μερική απασχόληση ή εργασία χωρίς μεγάλες απαιτήσεις όπως ορθοστασια.

Βασίλη, Θα εγκατέλειπες την αθλητική σου καριέρα για μια καλή επαγγελματική πρόταση εκτός αθλητισμού;

Τώρα δεν το έχω σκεφτεί γιατί ακόμα δεν έχω τελειώσει τη σχολή μου. Όταν όμως τελειώσω δε θα εγκαταλείψω το άθλημα απλώς θα ελαττώσω τη προπόνηση μου. Μπορεί να σταματήσω το πρωταθλητισμό όχι όμως τον αθλητισμό.

Γιώργο πόσο καιρό χρειάζεται να προετοιμαστείς για ένα σημαντικό αγώνα όπως το πανελλήνιο πρωτάθλημα;

Από τον Νοέμβρη – Δεκέμβρη. Αν θες να το κάνεις σωστά πρέπει να ξεκινήσεις από νωρίς για να ακολουθήσεις όλα τα βήματα, προετοιμασία, μεταβατική περίοδο και αγωνιστική περίοδο. Ένας αγώνας είναι, μπορείς και με λιγότερη προετοιμασία να διακριθείς, χάνεις όμως όλη τη μαγεία της προετοιμασίας.

Τι περιλαμβάνει το ημερήσιο πρόγραμμα σου; Πόσες ώρες προπονείσαι σε εβδομαδιαία βάση;

Βασίλης: Ανάλογα τη περίοδο: Στη βασική περίοδο (χειμώνας) κάνουμε πιο πολλές ώρες προπόνηση, όταν ξεκινούν οι αγώνες λιγοστεύουν οι ώρες αλλά κάνουμε περισσότερα διαλλειματικα κομμάτια με εντάσεις. Όσο οδεύουμε προς ένα μεγάλο στόχο (πανελλήνιο) λιγοστεύουν τα κομμάτια αυτά σε διάρκεια και μεγαλώνουν σε ένταση. Αριθμητικά τον χειμώνα 23-27, καλοκαίρι 17-22 ώρες με 3-4 ώρες καθημερινά

Γιώργος: Εγώ κάνω λιγότερες, το χειμώνα μέχρι 25, το καλοκαίρι μέχρι 20 με πολύ ένταση, ημερήσια 2.5 με 5 ώρες.

Γιώργος Νείλας - Βασίλης Σημαντηράκης

Μερικοί κακοπροαίρετα υποστηρίζουν ότι ντοπάρεστε για να πηγαίνετε τόσο καλά.

Γιώργος: Δε ντοπάρομαι. Βέβαια δε μου έχει γίνει έλεγχος ντόπινγκ αλλά θα ήθελα έτσι ώστε να σταματήσει όποια αμφιβολία.

Βασίλης: Εάν ντοπαριζόμασταν δε θα ήμασταν εδώ θα ήμασταν εξωτερικό σε άλλες ομάδες και με περισσότερες επιτυχίες άλλωστε έχουμε κάνει πολλές φορές αντιντόπινγκ έλεγχο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Θα ήθελες να μοιραστείς μια άσχημη «αθλητική» στιγμή;

Γιώργος: Στο γύρο Ελλάδος το 2012 στο πρώτο εταπ -όπου ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε διεθνή αγώνα- έπεσαν μπροστά μου αθλητές σε μια κατηφόρα και έπεσα και εγώ. Ζορίστηκα να τερματίσω το γύρο γιατί πόναγε το χέρι μου και είχα επηρεαστεί ψυχολογικά.

Βασίλης: Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι η απόδοση και όχι η επίδοση. Ωστόσο όταν έρθει και η επίδοση σου δίνει κουράγιο για άλλη τόση προπόνηση! Η περσινή σεζόν ήταν από τις πιο δύσκολες για μένα αφού άργησαν πολύ να έρθουν οι επιδόσεις που περίμενα, εν πάση περίπτωση υπήρχαν προπονήσεις που δεν έβγαιναν και εκεί είναι αυτό που λέγαμε για την ψυχολογία, εκεί πρέπει να κάνεις υπομονή και να μην σε πάρει από κάτω!

Με τόσες ώρες προπόνησης υπάρχει χρόνος για προσωπική ζωή;

Γιώργος: Δεν είναι θέμα ωρών προπόνησης είναι θέμα όρεξης. Γυρνάς κουρασμένος και δεν έχεις διάθεση να βγεις το βράδυ. Το να γνωρίσω νέο κόσμο το έχω αφήσει πίσω και σε διαπροσωπικές σχέσεις και σε φίλους. Για παράδειγμα δεν έχω αφιερώσει το χρόνο που θα έπρεπε στους φίλους μου λόγω κούρασης. Αυτό σου επηρεάζει βέβαια τη ψυχολογία. Το βλέπω και με συναθλητές στους αγώνες όπου πρέπει να απουσιάζουν από το σπίτι. Πρέπει να υπάρχει κατανόηση.

Βασίλης: Είναι δύσκολο μια κοπέλα αν δεν έχει ασχοληθεί με τον αθλητισμό να σε καταλάβει όταν κουράζεσαι να σου δώσει τον χρόνο σου. Πρέπει να σε θέλει πραγματικά και να κάνει υπομονή διαφορετικά είναι δύσκολο σε μια σχέση.