Gino Bartali

Είναι ένας από τους πιο μεγάλους Ιταλούς ποδηλάτες: o Gino Bartali. O αστέρας της ποδηλασίας που πέθανε το 2000, πέραν των επιτυχιών του στο δρόμο είχε και ενεργή ανάμιξη στην αντίσταση κατά των Ναζί.


Ιταλός ήρωας πάνω στο ποδήλατο, ο Bartali
όμως εκτός από αγώνες, κέρδισε και αλλού.

Αυτές τις μέρες διεξάγεται στη Φλωρεντία το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας δρόμου. Από την ίδια πόλη κατάγεται και ένας από τους γίγαντες της ποδηλασίας: ο Gino Bartali. Παρόλο που δεν στέφθηκε ποτέ Παγκόσμιος Πρωταθλητής, είχε κερδίσει 2 φορές τον Γύρο Γαλλίας: το 1938 πριν το πόλεμο και το 1948, αμέσως μετά. Είχε κερδίσει επίσης τρεις φορές το Γύρο Ιταλίας (1936, 1937 and 1946) καθώς και πολλούς μονοήμερους κλασσικούς αγώνες. Στην Ιταλία ο Bartali ήταν και εξακολουθεί να είναι ένας ποδηλατικός ήρωας και πρότυπο για όλους.

Ο Bartali πριν μερικές μέρες τιμήθηκε για πιθανών το μεγαλύτερο του κατόρθωμα. Κάτι το οποίο δεν πέτυχε σε ποδηλατικό αγώνα, αλλά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που δεν διοργανώνονταν αγώνες. Η ποδηλασία παρ' όλα αυτά έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Ήδη ποδηλατικός ήρωας πριν από τον πόλεμο, ο Bartali συνέχισε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις με το ποδήλατο του χωρίς να τραβά ιδιαίτερες υποψίες. Με πρόσχημα τη προπόνηση ο Bartali λειτουργούσε σαν αγγελιαφόρος της αντίστασης. Στο τιμόνι και στο παλουκόσελο του ποδηλάτου του μετέφερε πλαστογραφημένα έγγραφα τα οποία επέτρεπαν στους εβραίους που κρύβονταν να δραπετεύσουν από την Ιταλία.

Κάλυψε εκατοντάδες χιλιόμετρα ανάμεσα στα τυπογραφεία και στις κρυψώνες αψηφώντας το κίνδυνο να πιαστεί από τους Ναζί. Όταν τον σταματούσαν για έλεγχο ζητούσε επίμονα να μην πειράξουν το ποδήλατο του το οποίο - όπως τους έλεγε - ήταν πολύ εύθραυστο και ήταν ρυθμισμένο για μέγιστη επίδοση. Με αυτό τον τρόπο υπολογίζεται πως βοήθησε να φυγαδευτούν περίπου 800 άτομα. Ανάμεσα σε αυτούς και αρκετοί που είχε κρύψει από τους εγκληματίες Ναζί στο υπόγειο του σπιτιού του στη Φλωρεντία.

Μιας και όσα έκανε τα θεωρούσε αυτονόητα, μετά τον πόλεμο δεν ανάφερε το οτιδήποτε. Ακόμα και η οικογένεια γνώριζε πολύ λίγα. Ο γιός του, ο οποίος τότε ήταν πολύ μικρός, κατάφερε με μεγάλη δυσκολία τα τελευταία χρόνια να μαζέψει πληροφορίες για να ειπωθεί η ιστορία του. Ανάφερε σχετικά: "Ο πατέρας μου δεν έλεγε ποτέ αυτή την ιστορία. Έλεγε: κάνε το καλό αλλά μην αναφερθείς ποτέ σε αυτό και τότε είναι πραγματικά καλό". Δεν θεωρούσε τον εαυτό του ήρωα. Έλεγε: "Θέλω να με θυμούνται για τα ποδηλατικά μου επιτεύγματα και όχι για τη περίοδο του πολέμου. Άλλοι υπέφεραν πάρα πολύ. Για αυτά τα μικρά πράγματα στο κάτω-κάτω έκανα αυτό που κάνω καλύτερα: να ποδηλατώ".

Gino Bartali
Ο Gino
Bartali σε μεγάλη ηλικία στη Φλωρεντία

Ο δρόμος μέχρι να αναγνωριστεί ως "Ενάρετος ανάμεσα στα Έθνη" από το παγκόσμιο κέντρο τεκμηρίωσης, έρευνας, ενημέρωσης και μνήμης του ολοκαυτώματος "Yad Vashem", ήταν μακρύς. Για να δοθεί το βραβείο, με το οποίο τιμήθηκαν στο παρελθόν και ο Oskar Schindler και η Miep Gies (η οποία έκρυψε την Anna Frank), ακολουθείται αυστηρή μεθοδολογία ελέγχου των μαρτυριών παρόλο που όσο περνά ο καιρός γίνεται εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν μάρτυρες.

Στο τέλος όμως μαζεύτηκαν ικανοποιητικές πληροφορίες από επιζώντες που χρωστούν τη ζωή τους στο Gino Bartali και οι οποίοι είναι πλέον χαρούμενοι που αναγνωρίζεται η προσφορά του έστω και 13 χρόνια μετά το θάνατο του.


Το βραβείο "Ενάρετος ανάμεσα στα Έθνη" (Righteous Among the Nations), δίνεται σε ανθρώπους που ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, ενσαρκώνοντας το Ολυμπιακό ιδεώδες με το να αφιερώσουν τη ζωή τους στη "κοινωνική ευθύνη και στο σεβασμό των πανανθρώπινων θεμελιωδών ηθικών αρχών".

Πηγή: Tagesschau.de (μετάφραση από τον ιστότοπο)

Περισσότερα: