Περικλής Ηλίας: Ο πρωταθλητής ΜΤΒ γίνεται αθλητής-πρότυπο Bike Pure

Ο πρωταθλητής ΜΤΒ Περικλής Ηλίας εκδήλωσε έμπρακτα τη προώθηση του αθλητισμού χωρίς χρήση απαγορευμένων ουσιών. Αφού ενημερώθηκε για τη φετινή λίστα των απαγορευμένων ουσιών γνώρισε από κοντά ένα εργαστήριο βιοχημείας και παράλληλα αποκάλυψε άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για την αθλητική του πορεία αλλά και για τη προσωπικότητα του. Ευχαριστούμε τη Bιοιατρική για τη φιλοξενία.

Πως αισθάνεσαι που θα εκπροσωπήσεις τη χώρα σου στους Ολυμπιακούς αγώνες?

Έχω ανάμεικτα συναισθήματα. Πρώτα από όλα, είμαι τρομερά ικανοποιημένος που πήραμε τη πρόκριση γιατί ήταν ένας στόχος 2 χρόνων παλεύαμε 3 αθλητές για να συγκεντρώσουμε βαθμούς ώστε η χώρα μας να είναι στις 21 πρώτες στη παγκόσμια κατάταξη

Δυο συναθλητές σου στο ΜΤΒ συνεισφέρανε με τους δικούς τους πόντους στη συμμετοχή σου στους Ολυμπιακούς, Αν δεν ήταν αυτοί? Θα έκανες περισσότερους αγώνες?

Τη 1η χρονιά ήταν ο Γιώργος Παττές και Αλέξης Κοκκοβίκας, και την επόμενη χρονιά αποχώρησε ο Αλέξης και τη θέση του πήρε ο Δημήτρης Αντωνιάδης. Αν δεν ήταν αυτοί οι αθλητές θα έπρεπε να εξαντλήσω όλα μου τα όρια ψυχικά και σωματικά, και όρια αγώνων. Πιστεύω ότι μόνος μου πολύ δύσκολα θα τα κατάφερνα

Ποιοι είναι οι υποστηρικτές σου?

Το ταχυδρομικό ταμιευτήριο (POST BANK), οι ομάδες μου PROTEK (MTB), SP TABLEWARE (Δρόμος) και έχω βοήθεια από την Ομοσπονδία της Ποδηλασίας.

Τελικά 29’’ ή 26’’?

Από τη στιγμή που καβάλησα 29’’ το 26’’ είναι παρελθόν. Το 29αρι έχει πολλά πλεονεκτήματα είναι πολύ πιο γρήγορο, είναι πιο άνετο. Επειδή τους αγώνες τους κάνουν πιο γρήγορους, με πιο μικρές ανηφόρες και πιο σύντομους ώστε να μην είναι βαρετοί στο κόσμο το 29 είναι μονόδρομος.

Ποιο είναι το μέλλον της ελληνικής ποδηλασίας?

Πιστεύω ότι κάνουμε βήματα μπροστά αλλά και πίσω. Ενώ επιτυχίες υπάρχουν από μεμονωμένους αθλητές, υστερούμε σε γνώσεις, σε ομάδες, υστερούμε σε διαδρομές /εγκαταστάσεις σε σχέση με το εξωτερικό.

Περικλής ΗλίαςΠολλοί νέοι σε έχουν πρότυπο. Τι συμβουλές θα τους έδινες?

Μόνο μέσα από σκληρή προσπάθεια μπορείς να καταφέρεις να φτάσεις ψηλά. Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό. Να είσαι υπομονετικός και να έχεις επίμονη και να κοιτάς το στόχο σου.

Εσύ έχεις κάποιο πρότυπο?

Εγώ δεν έχω κάποιο πρότυπο. Βλέπω κάποιους αθλητές όμως και κάποια πράγματα μου αρέσουν στο τρόπο που κάνουν ποδήλατο ή εκτός ποδηλάτου και τα κρατάω.

Ποια διαδρομή έχεις βαρεθεί και ποια ειναι ονειρικη σου?

Έχω βαρεθεί τις διαδρομές στα μέρη μου στη Μάνδρα. Και μου αρέσουν οι διαδρομές με μεγάλη ανηφόρα όπως στο Χουβαλι (Βέλγιο).

Είχες κάποιο ατύχημα που θυμάσαι έντονα?

Δυσάρεστη εμπειρία ήταν στο γύρο Ελλάδος. Σταμάτησα για την ανάγκη μου και δεν είχα τοποθετήσει σωστά το ποδήλατο μου και έπεσε ένας ποδηλάτης πάνω μου. Λιποθύμησα, αναποδογύρισα. Για λίγο δε χτύπησα σοβαρά. Μου έμεινε στο νου γιατί εκείνη τη μέρα έχασα τη δυνατότητα να διεκδικήσω κάτι στο ετάπ, δε μπόρεσα να βοηθήσω το συναθλητή μου Ταμουρίδη. Για 1-2 εβδομάδες ήμουν ψυχολογικά καταβεβλημένος. Δε μπορούσα να κάνω προπόνηση, πόναγα. Μάλιστα πόναγα και μετά από πολύ καιρό, μήνες...

Είσαι αθλητής πρότυπο Bike Pure. Τι σημαίνει αυτό για εσένα?

Μου αρέσει να εκπροσωπώ έναν οργανισμό που είναι κατά του ντόπινγκ και θεωρώ στη ποδηλασία υπάρχουν πολλά προβλήματα γύρω από αυτό το θέμα. Νιώθω παρεξηγημένος που στο επίκεντρο του ντόπινγκ είναι κυρίως η ποδηλασία και ο στίβος. Υπάρχουν για παράδειγμα ποδοσφαιριστές που έχουν πιαστεί ντοπαρισμένοι αλλά δε γίνεται τέτοιος σάλος όπως με τους ποδηλάτες. Νιώθω αδικία.