Endura Crossbow γυαλιά ποδηλασίας

Το Crossbow (€85,99) της Endura είναι μαζί μου εδώ και αρκετούς μήνες, δίνοντας μου τη δυνατότητα να το δοκιμάσω εκτεταμένα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο φωτοχρωμικός φακός Light Reactive+ που μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα τεράστιο εύρος συνθηκών φωτισμού ενώ παράλληλα διαθέτει αντιθαμβωτική επίστρωση και 100% UV προστασία τηρώντας έτσι προδιαγραφές EN1836. Η σχεδίαση "rimless" δίνει ένα ανεμπόδιστο οπτικό πεδίο στον ποδηλάτη, αλλά και το πολύ χαμηλό βάρος των μόλις 27 γραμμαρίων!

Άλλα έξυπνα χαρακτηριστικά του Crossbow είναι η πλαστικότητα των μπράτσων που επιτρέπει την προσαρμογή των γυαλιών σε σχεδόν οποιοδήποτε [ενήλικο] κεφάλι, αλλά και το διάτρητο μυτάκι για λιγότερη εφίδρωση στο σημείο αυτό. Το σετάκι ολοκληρώνεται από μια σκληρή θήκη μεταφοράς και πανάκι για καθαρισμό του φακού.

Οι πρώτες φορές που δοκίμασα το Crossbow ("Βαλλίστρα") στο δρόμο έδειξαν ότι πρόκειται για γυαλιά που γρήγορα ξεχνάς ότι τα φοράς. Η rimless σχεδίαση που καταργεί το σκελετό, το σοφά μελετημένο σχήμα του φακού που καλύπτει επαρκέστατα τα μάτια από ήλιο & αέρα αλλά και το πουπουλένιο βάρος των 27gr συνηθίζονται πολύ εύκολα. Μήπως σας ενοχλεί όταν σκύβετε να κοιτάξετε το κοντέρ σας και τα γυαλιά δεν κάθονται στη θέση τους; Εμένα πολύ. Ευτυχώς, αυτό δεν ισχύει για τα Crossbow! Ακόμη και σε έντονα ανηφορικά κομμάτια με αρκετό κρύο (=ιδανικές συνθήκες για θάμπωμα του φακού) δεν υπήρχε κάτι για να μου θυμίσει ότι τα Crossbow βρίσκονται στο πρόσωπο μου -τι παραπάνω να ζητήσει κανείς από ένα ζευγάρι ποδηλατικά γυαλιά;

Στο μονοπάτι, όπου οι συνθήκες φωτισμού συχνά εναλλάσσονται μεταξύ των άκρων (έντονο φως - έντονη σκίαση) ο φακός Light Reactive+ έδειξε ν' ανταποκρίνεται με επαρκή ταχύτητα και βαθμό σκίασης. Δεν έχω τρόπο να μετρήσω αν η προσαρμογή αυτή γινόταν σε 0.8, 0.5 ή 0.1 δευτερόλεπτα, αλλά είμαι σίγουρος ότι συνέβαινε με αρκετή ταχύτητα ώστε να μη μου στοιχίσει τον πολύτιμο χρόνο που απαιτείται για μια γρήγορη οδηγική απόφαση.

Δύο μειονεκτήματα που εντόπισα σε αυτό το κατά τ' άλλα εξαιρετικό γυαλί ποδηλασίας είναι τα ακόλουθα: α) Ο φακός μπορεί βρεθεί πολύ κοντά στα φρύδια και να θαμπώσει από το λίπος του δέρματος, όποτε και θα χρειαστεί σκούπισμα. Μπείτε στον κόπο να ρυθμίσετε τα μπράτσα του Crossbow ώστε να αποφύγετε κάτι τέτοιο. β) Προσέξτε πως ακουμπάτε το Crossbow στο τραπέζι όταν σταματήσετε για να πιείτε το καθιερωμένο après-ride εσπρεσάκι σας! Η απουσία σκελετού σημαίνει ότι ο φακός είναι απροστάτευτος στην περίμετρο του, ο οποίος όμως δείχνει να έχει σχετικά καλή αντοχή στις γρατσουνιές και με λίγη "ευγένεια" θα αντέξει αρκετά χρόνια χρήσης.

Αν θέλετε ένα ζευγάρι ποδηλατικά γυαλιά για να μοιάζετε με rock star, τότε ξεχάστε τα Crossbow. Αν όμως ψάχνετε για ένα άνετο, ευπροσάρμοστο ποδηλατικό γυαλί που αξίζει τα χρήματα του με το παραπάνω, μόλις το βρήκατε.

Βαθμολογία:9/10 σαμπρελάκια


Περισσότερες πληροφορίες: Endura  |  Αντιπρόσωπος: loukasbikes