Σφάλμα στη Di2 (2 κόκκινα LED)

Αν έχετε τη Di2 σας αρκετό καιρό, είναι πιθανό ν' αντιμετωπίσετε κάποια στιγμή το σφάλμα των δύο κόκκινων LED που αναβοσβήνουν στο κουτί ελέγχου ("control box") της. Κάθε φορά τα LED μπαταρίας και ρύθμισης αναβοσβήνουν κόκκινα ταυτοχρόνως, είναι πιθανό να μη λειτουργεί ο ένας ή και οι δύο εκτροχιαστές σας για λίγα δευτερόλεπτα: Πρόβλημα εκνευριστικό έως καταστροφικό!

Αντιμετώπισα το πρόβλημα αυτό πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού στο mountain bike μου. Χρησιμοποιόντας μια τροποποιημένη Di2 ("Ki2") στο χώμα για δυόμιση χρόνια, τα προβλήματα που θα εμφανίζονταν πολύ αργότερα με ασφάλτινη χρήση, για μένα φτάνουν πιο γρήγορα. Έτσι, ψάχνοντας α) τα τεχνικά εγχειρίδια που συνόδευαν την αγορά της Di2 μου β) το site του κατασκευαστή δε βρήκα κάτι σχετκό για να με βοηθήσει. Αγωνιώδεις αναζητήσεις σε online fora για κάποια λύση, απέδωσαν μόνο ότι υπάρχουν και άλλοι με το ίδιο πρόβλημα.

Η έρευνα μου, με την υποστήριξη του καταστήματος μοντελισμού RC Specialists, οδήγησε στα εξής συμπεράσματα:

1) Είναι εξαιρετικά πιθανό, με το νερό που δέχεται το ποδήλατο από τη βροχή ή το πλύσιμο, να εισχωρήσει υγρασία στις επαφές των καλωδιών με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα -κυρίως στη σύνδεση καλωδίου/εκτροχιαστή. Τα καλώδια πρέπει να αφαιρεθούν και οι επαφές να ψεκαστούν με σπρέι καθαρισμού επαφών (χρησιμοποιήστε καθαριστικό φιλικό προς πλαστικά, το οποίο δεν περιέχει λάδι). Προσοχή: Πρωτού ξεκινήσετε τον καθαρισμό των επαφών, πρέπει να αποσυνδέσετε τη μπαταρία πλήρως, θα τη συνδέσετε πάλι μόνο αφού το σπρέι στεγνώσει. Αν έχει δημιουργηθεί πατίνα στις επαφές, θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία μερικές φορές.

Καλώδια Di2

2) Αν ο καθαρισμός των επαφών δε σας βοηθήσει, αυτό σημαίνει πως κάποιο τμήμα της καλωδίωσης έχει υποστεί ζημιά, επηρεάζοντας τη μεταφορά των σημάτων. Αρχίστε με έναν οπτικό έλεγχο των εμφανών καλωδιώσεων ψάχνοντας για οτιδήποτε δε σας "αρέσει": τσακίσματα, κοψίματα, φθορές. Αν βρείτε κάποια ζημιά, θα πρέπει να αντικαταστήσετε το τμήμα της καλωδίωσης που έχει φθαρεί -κάτι που θα στοιχίσει ακριβότερα στην 7970 διότι η καλωδίωση της αποτελείται από 2 "χταπόδια", ενώ αντίθετα η νεότερη καλωδίωση e-tube (6770, 6870, 9070) χωρίζεται σε περισσότερα και φθηνότερα κομμάτια.

Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, κάντε τον εξής έλεγχο: αποσυνδέστε το κομμάτι της "ύποπτης" καλωδίωσης (οι ρυθμίσεις της Di2 δεν χάνονται, μη φοβάστε) και κουμπώστε επάνω το νέο (ανταλλακτικό) κομμάτι, πριν προχωρήσετε στην αγορά. Δε χρειάζεται καν να αφαιρέσετε το παλιό από το ποδήλατο σας, απλά κάντε αυτή τη δοκιμή με τη νέα καλωδίωση εκτός ποδηλάτου. Λύθηκε το πρόβλημα ή συνεχίζει; Δοκιμάστε αντικαθιστώντας [το] άλλο κομμάτι της καλωδίωσης!

Συμβουλή #1: τα καλώδια κοντά στο τιμόνι είναι ευπαθέστερα σε τσακίσματα/σπασίματα λόγω της περιστροφής του, ή μπορεί ακόμη και να έχουν χαλάσει οι κολλήσεις τους επάνω στην πλακέτα του control box.

Συμβουλή #2: αν εκτός από τα 2 κόκκινα LED που αναβοσβήνουν, κάποιος από τους εκτροχιαστές κινείται χωρίς ν' αγγίζετε το χειριστήριο, είναι πιθανό να υπάρχει βλάβη στα κυκλώματα του, άρα το σφάλμα αφορά τον εκτροχιαστή και όχι την καλωδίωση.

Υ.Γ.
Στη δική μου περίπτωση χρειάστηκε ν' αντικαταστήσω το control box μαζί με την καλωδίωση του, αλλά και να επαναλάβω τον καθαρισμό των επαφών μεταξύ καλωδίου/πίσω εκτροχιαστή αρκετές φορές. Το νερό και η λάσπη είχαν εισχωρήσει παντού, ενώ η καλωδίωση γύρω από το τιμόνι είχε "σπάσει" σε αρκετά σημεία λόγω των δονήσεων από τη χρήση στο βουνό.