Ed Oxley (Great Rock)

O Ed Oxley είναι επαγγελματίας δάσκαλος της ορεινής ποδηλασίας. Διδάσκει τεχνική mountain bike σε όσους ενδιαφέρονται να βελτιώσουν το επίπεδο τους -ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης- και να απολαμβάνουν το βουνό και το αγαπημένο τους άθλημα περισσότερο. Συνεργάζεται επίσης με το περιοδικό ορεινής ποδηλασίας Singletrack ενώ περισσότερα για τον ίδιο και τα μαθήματα που προσφέρει μπορείτε να διαβάσετε στο site του, www.great-rock.co.uk. Την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Ελλάδα, είχαμε την ευκαιρία να παραστούμε σε ένα από τα μαθήματα του και ο φίλος μας Φώτης Παναγούλιας του έκανε μερικές ερωτήσεις.

Ed, τι σε ωθεί να κάνεις ποδήλατο και ακόμη περισσότερο, να εμψυχώνεις και να διδάσκεις σε άλλους ανθρώπους πως να κάνουν ποδήλατο; Το χρήμα, η δόξα, ή η αγάπη για το άθλημα;

Αγαπώ την ποδηλασία γιατί έχει πολύ ωραία αίσθηση. Το να καβαλάς mountain bikes είναι μια αισθησιακή απόλαυση, ειδικά όταν καταφέρνεις να βρεις το ρυθμό του μονοπατιού. Μου αρέσει επίσης να βρίσκομαι στην ύπαιθρο και να νιώθω τον αέρα στο μούσι μου, απολαμβάνοντας το τοπία και να ξεδίνοντας.

Η δουλειά μου, δηλαδή να διδάσκω τεχνική mountain bike είναι πολύ ανταποδοτική επειδή οι άνθρωποι χαίρονται τόσο πολύ όταν κάνουν πρόοδο πάνω στο ποδήλατο. Αρχικά, απλώς ήθελα να δουλεύω στην ύπαιθρο. Το γραφείο μου είναι έξω στο δάσος και τους λόφους. Νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά και χαίρομαι που πληρώνομαι για να την κάνω! Οφείλω να παραδεχτώ επίσης ότι η δόξα είναι διασκεδαστική που και που.

Όσα χρόνια κάνεις ποδήλατο, ποια θεωρείς ότι είναι τα πλέον εξέχοντα σημεία της εξέλιξης στην ορεινή ποδηλασία;

Ο τρόπος που τα mountain bikes έχουν αναπτύξει το δικό τους στιλ, το οποίο διαφέρει από τα ποδήλατα δρόμου. Φαρδιά τιμόνια, κοντοί λαιμοί τιμονιών, ελαστικά με κράτημα και αναρτήσεις με σωστή απόσβεση με χαροποιούν.

Πόσα χρόνια ποδηλατείς και πόσα χρόνια κυρήττεις..., εμ, εννοώ διδάσκεις; (στην πραγματικότητα αυτό πάει πρώτο)

Καβαλάω mountain bikes από το 1990. Ξεκίνησα το Great Rock πριν από περίπου τρία χρόνια.

Πιστεύεις ότι θα καβαλάς ακόμη, όταν η γενειάδα σου γίνει άσπρη σαν του Gandalf στον άρχοντα των δαχτυλιδιών;

Ναι. Είναι σαν αρρώστια και δε θα ήξερα τι άλλο να κάνω.

Ποια ήταν η καλύτερη και ποια η χειρότερη μέρα που είχες σε μάθημα;

Όπως λέει και ένα ιαπωνικό ρητό, "Κάθε μέρα είναι καλή μέρα". Χρειάζεσαι μια τέτοιου είδους φιλοσοφία όταν ποδηλατείς στην Αγγλία!

Μια φορά έμαθα σε μια γυναίκα να κάνει bunny hop μέσα σε πέντε λεπτά. Ήταν αρχάρια. Μια άλλη φορά κατάφερα έναν 69χρονο άνδρα να κατέβει μια σειρά από drops του ενάμιση μέτρου χωρίς να καταλήξει στο νοσοκομείο.

Η χειρότερη μέρα ήταν όταν τελείωσα τη δουλειά και η παμπ είχε ξεμείνει από μπύρα. Φίλε, ένιωσα πληγωμένος.

Πως θα περιέγραφες τους Έλληνες αποστόλους σου με τρεις λέξεις;

Έλληνες, ενθουσιώδεις, αδέλφια.

Έχεις κάποια σχέδια για το μέλλον σου, όσον αφορά το ποδήλατο;

  1. Να συνεχίσω να εξελίσσω την τεχνική μου
  2. Να συνεχίσω να συλλέγω και να καβαλάω καινούργια ποδήλατα
  3. Να αναπτύξω περισσότερο τη δουλειά μου στις μεγάλες ορεινές περιοχές έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο

Δώσε μας some mental quote για να βασιστούμε, όταν προσπαθούμε να εξελίξουμε την τεχνική μας στο mtb (όπως "ψηλά το σαγόνι", "πιστέψτε στο μούσι", "δεσμευτείτε")

Γαμώτο! Έχεις ήδη τις καλύτερες ατάκες μου.

  • "Pump it like a milkmaid"
  • "Find the rhythm of the trail"
  • "RELAX HARDER"

Tubeless η σαμπρέλες;

Οι σαμπρέλες δουλεύουν ok για μένα.

Είθε η Ροή (Flow) να είναι μαζί σου σύντροφε!

Και μαζί σου, αφεντικό :-)